Крис Фрум запазва жълтата фланелка в "Тур дьо Франс" и аванса пред най-близките си преследвачи. Трикратният шампион от "Скай" с 18 сек пред Фабо Ару и с 23 пред Ромен Барде.

Етапът от Лайсак л’Еглиз до Льо Пуа-ен-Веле спечели Бауке Молема. Холандецът от "Трек" беше част от огромната откъснала се група, но избяга сам 29 км преди финала и финишира за 4.41:47 часа, на 19 сек пред Диего Улиси и Тони Галопен.

В сложния 15-и етап в Централния планински масив, основните действия дойдоха именно от Барде, който беше много агресивен.

След като в два поредни дни "Скай" направи удари, британците действаха по-консервативно и пестяха усилия, за да не гонят бегълците. Те пуснаха много колоездачи напред, чиято преднина набъбна до близо девет минути.

Единствените по-интересни действия дойдоха в края на етапа, когато Крис Фрум първо беше дистанциран от по-високо темпо в групата на фаворитите, а за капак при едно спускане спука задна гума. Михал Квятковски веднага му даде своята капла, а Микел Ниеве и Серхио Енао го върнаха обратно в групата.

Там Фрум беше подпомогнат от съотборника си Микел Ланда. Петият в генералното класиране се пожертва, за да върне своя лидер сред останалите, а после покриваше късните атаки.

Агресията в края обаче се оказа най-печеливша за Дан Мартин. Ирландецът се откъсна и финишира с 13 секунди пред конкурентите си. Това му позволи да се изкачи с едно място в генералното класиране и вече е пети, с пет секунди пред Микел Ланда.

Най-големият губещ се оказа Найро Кинтана. Колумбиецът загуби близо четири минути от останалите и изхвърча от Топ 10.

Утре е вторият почивен ден от Тура. Във вторник колоездачите продължават с 16-ия етап – 165 км от Льо Пуа-ен-Веле до Роман-сюр-Изер.

Dnevnik.bg