Членът на Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Франки Фредерикс е отстранен временно от спорта заради съмнения в корупция. Бившият спринтьор от Намибия е разследван за нарушаване на етичния кодекс на организацията. Четирикратният олимпийски вицешампион няма право да се занимава с никакви дейности, свързани с леката атлетика, докато не приключи процедурата.

Фредерикс е заподозрян, че в качеството си на член на Международния олимпийски комитет (МОК) е получил 300 хиляди долара, за да подкрепи кандидатурата на Рио де Жанейро за домакин на летните олимпийски игри през 2016 г.

Подозренията срещу намибиеца се появиха през март след публикация във вестник "Льо Монд", че френските власти разследват съмнения за корупция при избора на домакин на седем големи спортни състезания. Според информацията едното разследване е за две летни олимпиади - Рио 2016 и Токио 2020, a другото - за пет световни първенства по лека атлетика (Москва 2013, Пекин 2015, Лондон 2017, Доха 2019 и Юджийн 2021).

Фредерикс беше един от шестимата души, за които се твърди, че са разследвани за корупция. Другият споменат беше бившият президент на IAAF Ламин Диак, срещу когото във Франция тече отделно разследване за получаване на подкупи срещу прикриване на положителни допинг проби на руски състезатели.

Предполага се, че в основата на разследването са Диак и синът му Папа Масата Диак, за когото има издадена заповед за арест от Интерпол, но в момента e в родината си - Сенегал.

В деня на избора на Рио 2016 - 2 октомври 2009 г., Фредерикс е получил 300 хиляди долара от Папа Масата Диак. Плащането е станало от компанията Pamodzi Sports Consulting, собственост на сенегалеца, към Yemi Limited, регистрирано от намибиеца дружество в Сейшелите.

Носителят на четири сребърни медала от олимпийски игри продължава да твърди, че парите са били за промотиране на леката атлетика в Африка и категорично отрича каквито и да било нередности.

Въпреки това веднага след публикациите в "Льо Монд" Фредерикс се оттегли от поста ръководител на екипа за оценяване на кандидатурите за домакинство на олимпийските игри през 2024 г., както и от позицията си в работната група на IAAF, която следи борбата с допинга в Русия.

"Неговото мнение е, че участието му в делата на Съвета на IAAF трябва да бъде въпрос на собствена преценка. Отделът по почтеността обаче счита това за несъответстващо на сериозността на въпросите, които са обект на разследване", се казва в изявлението на IAAF.

От международната федерация заявиха още, че е необходима по-голяма яснота за причините за плащането към Фредерикс, но добавиха, че спирането на правата му "по никакъв начин не отменя принципа на презумпцията за невинност".

"Нареждането за временно изключване не означава установяване на вина. Това по-скоро e разпореждане, издадено с превантивна цел, за да се защитят интересите на спорта и да се подкрепи общественото доверие в спорта и неговата почтеност, докато трае всяко етично разследване и дисциплинарно производство", се казва още в становището на международната федерация.

В началото на миналата година МОК проведе вътрешно разследване, след което обяви, че няма доказателства за корупция при избора на Рио и Токио за летните олимпиади през 2016 и 2020 г.

Дневник