Отборът от Националната баскетболна асоциация (НБА) "Хюстън рокетс" е обявен за продажба, съобщиха от организацията в понеделник.

"Взех това решение след дълго обсъждане със семейството и приятелите ми. Знам, че франчайзът е в отлично състояние и всичко върви добре. Изпълнителният директор Тад Браун ще следи процеса на продажбата", каза собственикът Лесли Алекзандър.

Той купи "ракетите" през 1993 г. за едва 85 млн. долара. В момента последното изследване на "Форбс" показа, че отборът е сред най-скъпите спортни тимове в света, оценен на 1.65 млрд. долара.

"Беше голяма радост и чест да притежавам "Хюстън рокетс" през последните 24 години. Имах страхотна възможност да съм свидетел на велики играчи и треньори, печелили за града, които влязоха и в Залата на славата", добави босът на "ракетите".

Под управлението на Алекзандър, "Хюстън" спечели две поредни титли в НБА през 1994 и 1995 г. През миналия сезон тимът завърши трети в Западната конференция и подчерта своите амбиции за титла, с удължаването договора на звездата Джеймс Хардън.

"Хюстън" има големи планове за следващите няколко години, след като в отборът беше привлечен още Крис Пол, а в момента се преговаря и с Кармело Антъни.

Според изпълнителния директор Браун, собственикът не може да понася повече тежестта да управлява отбор от НБА и иска да насочи вниманието си към своето семейство и различни благотворителни прояви.

"Лесли е истински състезател, който винаги е търсил правилния подход, за да подобри отбора си. Той създаде култура на върхови постижения и направи "Хюстън" една от световните марки в спорта", каза комисионерът на НБА Адам Силвър.

Дневник