Роджър Федерер трудно успя да си спомни къде е отпразнувал рекордната си осма титла на "Уимбълдън" и 19-а от Големия шлем, призна самият той пред репортери. Швейцарецът обяви, че се е отдал на здрав купон, по същия начин, както след триумфа на Australian Open в началото на годината.

"Главата ми още кънти и аз не знам какво правих миналата нощ, празнувах като рок звезда. Може би опитах прекалено много различни видове напитки. След мача отидохме на бар с 30-40 приятели и си легнах около 5 ч. сутринта. Когато се събудих, не се чувствах много добре", каза Федерер.

Запитан дали следващата му цел е 20-и трофей от Големия шлем или 10 титли на "Уимбълдън", швейцарецът обясни, че вече не гледа толкова далеч напред.

 "След операцията и паузата от шест месеца, когато не знаех дали ще се върна, се научих да не правя толкова далечни планове. Целта е да се наслаждавам на победата. Никога не съм гледал толкова цифрите – 17 титли са страхотно постижение, също както 18 или 19. За мен най-важно е да изпитвам наслада от играта", добави шампионът.

Осмият успех на Федерер на тревата в Лондон е и неговият най-убедителен, след като не изгуби нито един сет. Той е първият след Бьорн Борг през 1976 г., който успя да постигне това на "Уимбълдън".

Той обясни, че иска да вижда по-голяма агресия от младите тенисисти, за да има повече интрига.

"Изненадвам се, като видя играчи, които играят само от основната линия. Вие сте №50 в света и разчитате на това срещу Новак, Рафа или Мъри без излизане на мрежата?! Успех", каза ветеранът.

Федерер обясни още, че трудно той и Рафаел Надал скоро ще слязат от голямата сцена.

"След моето поколение и това на Рафа по-младите не успяха да са толкова силни, за да ни изтласкат. Така или иначе това е полезно за нас, защото ще продължим да се мотаем наоколо", завърши с чувство за хумор шампионът.

Дневник