По традиция всеки етап от по-големите колоездачни обиколки завършва с награждаване и целувки от красиви дами на челните състезатели. Тази практика ще се промени в Обиколката на Испания заради сексизъм, обясниха организаторите.

Те са решили да премахнат целувките, като награждаването ще се придържа към по-стриктни рамки. На сцената освен жените модели ще има и мъже, които да помагат по време на церемонията.

Причина за промяната е медийният отзвук в Испания и дебата около присъствието и ролята на привлекателните модели. "Наясно сме със социалния и медийния дебат, появил се през последните месеци за присъствието на момичета на подиума", заяви директорът на "Вуелта" Хавиер Гийен. 

В началото на тази година за пръв път церемонията по награждаване беше лишена от женско присъствие в Обиколката на Австралия. В обиколките на Каталуня и Валенсия деца и млади спортисти помагаха при раздаването на наградите.

Към инициативата се включи и основният помощник на Крис Фрум в "Тур дьо Франс" - Микел Ланда. Според испанеца момичетата са третирани като обикновени предмети и тяхното присъствие на подиума е излишно.

Един от най-противоречивите случаи е от 2013 г. в Обиколката на Фландрия, когато световният шампион Петър Саган си позволи да опипа едно от момичетата на подиума.

Дневник