Селекционерът на националния тим по волейбол Пламен Константинов обяви, че целта пред отбора е място във финалната четворка на европейското първенство. Шампионатът ще се проведе в Полша от 24 август до 3 септември, а България попадна в група с Русия, Словения и Испания.

"Нашето желание е да играем до последно, до финалната фаза. Ще търсим пробив в четворката. Естествено, без да се изхвърляме предварително, но не може да не си поставяш никакви цели и да тръгнеш на едно такова първенство с мисълта "каквото се получи", каза Константинов след днешната открита тренировка в "Арена Армеец".

Селекционерът определи руснаците като фаворит за първото място. Той очаква ожесточена битка със Словения за второто място. "Русия е топ отбор и винаги е един от фаворитите на всяко едно състезание. Другият отбор, който е притеснителен, е Словения. В никакъв случай не можем да ги подценяваме и да кажем, че са по-слаб отбор. В последните 2-3 години играят на най-високо ниво, станаха втори на европейското в София, спечелиха втората дивизия на Световната лига, така че това е един сериозен отбор, чиито резултати не са случайни."

"Световната лига показа, че имаме потенциал да играем с най-добрите отбори. По-големият проблем е, че този потенциал не го показваме в задължителните мачове, които трябва да спечелим. Над това трябва да работим", каза още селекционерът на България.

Константинов изрази задоволство от връщането в отбора на Тодор Алекстиев. Треньорът очаква бившият капитан да добави ценен опит и да запълни липсата на силов посрещач в състава. За последно 34-годишният играч беше част от националния отбор на европейското в София през 2015 г.

"След като е мотивиран, той все още може да е в националния отбор. Не е престарял и играе на добро ниво, така че не виждам нищо изненадващо в повиквателната му. Неговото представяне на европейското остана в сянка, но според мен, като треньор, това беше едно от най-силните му първенства и той беше с основна заслуга да сме толкова близо до медалите", коментира Константинов.

Алексиев сподели, че в момента се чувства добре. "Издържам на натоварванията и дано да нямам травми. Аз съм по-възрастен с 10-12 години от някои момчета и за мен е приоритет да помагам на по-младите", обясни опитният посрещач.

Другото ново име, което се присъедини днес към състава, е диагоналът Велизар Чернокожев. От лагера на националния отбор бяха освободени Димитър Маринков, Жани Желязков и Любомир Агонцев. 

Дневник