Шампионът на Казахстан "Астана" срещна неочаквани трудности срещу "Спартакс" (Юрмала) у дома, но се класира за третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Отборът, воден от Станимир Стоилов, преодоля латвийския първенец след 1:1 в реванша и общо резултат 2:1.

Патрик Твумаси откри резултата в полза на домакините в 59-ата минута, но 13 минути по-късно Едгарс Варданянс изравни при едно от малкото положение за гостите. "Астана" пропусна добри възможности за втори гол и в края трябваше да трепери за мястото си в следващия кръг, но не допусна изненада.

Тимът на Станимир Стоилов записа 13-и пореден мач без загуба у дома в европейските клубни турнири. В третия квалификационен кръг шампионът на Казахстан най-вероятно ще се изправи срещу "Легия" (Варшава). В сряда поляците посрещат финландския "Мариехамн" със солиден аванс от 3:0 след първия мач.

"Вардар" (Скопие) поднесе изненадата в днешните срещи. Македонският първенец отстрани шведския "Малмьо", който преди две години игра в групите на Шампионската лига. Тимът от Скопие се наложи с 3:1 у дома и продължава напред с общ резултат 4:2.

"Малмьо" поведе с гол от дузпа на Маркус Розенборг в 16-ата минута, но "Вардар" направи обрат след почивката. Бившият играч на "Ботев" (Пловдив) Бобан Грънчаров изравни в 56-ата минута, а пет по-късно Тигран Барсехян направи 2:1. В добавеното време Бобан Николов сложи точка на спора с трети гол.

"Вардар" стига до третия квалификационен кръг за втори път в своята история след 2003 г. В битка за място в плейофната фаза македонците ще срещнат победителя от сблъсъка между "Копенхаген" и "Жилина".

"Партизан" също си осигури място в третия кръг. Шампионът на Сърбия направи нулево равенство при гостуването на черногорския "Будучност" и продължава напред след победата с 2:0 в първия мач. В плейофите тимът от Белград ще се изправи срещу "Олимпиакос".

Резултатите от вторник

"Астана" - "Спартакс" 1:1 (общ резултат 2:1)
"Алашкерт" - БАТЕ (Борисов) 1:3 (2:4)
"Вардар" - "Малмьо" 3:1 (4:2)
"Самтредиа" - "Карабах" 0:1 (0:6)
ТНС - "Риека" 1:5 (1:7)
"Викингур" - "Хафнарфьордур" 0:2 (1:3)
"Будучност" - "Партизан" 0:0 (0:2)

Дневник