Трима представители на домакините оглавиха класирането след първия ден на рали "Финландия" – девети кръг от световния шампионат. Едва в четвъртия си старт с колата на "Тойота" Есапека Лапи зададе темпото и води пред съотборника си Яри-Мати Латвала.

Лапи, който не е титулярен избор за тима спечели осем от 12-те специални етапа днес, като има аванс от 4.4 секунди пред трикратния победител в домашното си състезание.

Трети е друг новак – Теему Сунинен, който е най-добре представящият се пилот на "М-Спорт Форд". Сунинен изостава с 19 секунди от Лапи. Единствено британецът Крейг Брийн със "Ситроен" наруши финландската доминация, след като е пред третия пилот на "Тойота" Юхо Ханинен.

Първият ден донесе две големи разочарования. Световният шампион и лидер в класирането Себастиен Ожие катастрофира тежко и разби своя "Форд". Все още не се знае дали той ще стартира в събота.

Най-сериозният му конкурент Тиери Ньовил с "Хюндай" така и не намери нужното темпо и се движи осми на близо минута зад лидера. Заради катастрофа отпадна другият пилот на "Хюндай" Хейдън Падън, който разби окачването си в камък.

Съботният ден ще даде доста отговори на битката в класирането, като пилотите ще изминат още осем специални етапа, с обща дължина 132.34 км.

Най-сериозен интерес предизвиква и легендарната отсечка Онинпоя, която винаги е тест за смелостта на пилотите. Преминаването през гората предлага и огромни скокове, при които колите прелитат над 50 метра.

Дневник