"Барселона" победи "Реал"(Мадрид) в първото издание на Ел Класико, макар и в неофициален характер. Каталунците се наложиха с 3:2 на стадион "Хард рок" в Маями пред 66 016 зрители, като двубоят беше част от приятелския турнир "Интернешънъл чемпиънс къп".

Това беше първи приятелски двубой между големите съперници далеч от Испания след 1982 г., когато "Реал" спечели във Венецуела.

Двамата треньори Зинедин Зидан и Ернесто Валверде заложиха на всичко най-добро, като единствено Кристиано Роналдо и Тони Кроос отсъстваха за "Реал".

Зрителите в Маями видяха истинско шоу, като до почивката вече бяха паднали четири гола. Лионел Меси откри с магическо изпълнение още в 4-ата минута.

Аржентинецът получи пас от Бускетс, влезе в наказателното поле и с рязко движение финтира двама, преди да прехвърли технично Кейлор Навас.

Само три минути по-късно Иван Ракитич удвои аванса на каталунците с мощен шут. Той беше изведен от Неймар и с плътен удар по диагонала не сбърка.

Темпото беше много високо, като атаките към двете врати се редуваха. "Барселона" изпусна няколко шанса да вкара трети гол и вместо това допусна такъв в своята мрежа в 14-ата минута.

Матео Ковачич получи голямо пространство през центъра, напредна и с шут в долния в долния ляв ъгъл не остави шансове на Силесен.

В края на първата част "Реал" изравни чрез Марко Асенсио, а голът дойде след много хубава атака, оставила двама играчи на европейския шампион сами срещу вратаря.

В началото на втората част "Барселона" заигра доста по-концентрирано, като това се дължеше и до големия брой смени от страна на съперника.

Това даде резултат и в 50-ата минута Жерар Пике отбеляза трети гол. Той беше забравен след центриране на Неймар от фаул и засече топката в мрежата – 3:2.

До края на двубоя "Реал" направи няколко пропуска, основно чрез резервата Иско.

Победата донесе на "Барселона" трофея в "Интернешънъл чемпиънс къп" за Америка. В предишните си мачове каталунците победиха "Ювентус" (2:1) и "Манчестър сити" (1:0). "Реал" няма победа в контролите – 1:2 след дузпи от "Манчестър юнайтед" и 1:4 от "Манчестър сити".

След седмица мадридчани се изправят отново срещу "Юнайтед" този път в спор за Суперкупата на Европа.

През август предстоят нови две издания на Ел Класико – мачовете за Суперкупата на Испания. Първият е на 13 август на "Камп ноу", а вторият три дни по-късно на "Сантяго Бернабеу".

Дневник