Плувецът Антъни Иванов, който се класира за финал на 200 метра бътерфлай на изминалото световно първенство вече гони следващите си големи цели. Националният рекордьор на България, който е само на 18 години иска медали.

"Следващата стъпка в моето развитие е спечелване на медали. Първо от световното за юноши в Индианаполис. Не е непостижимо, но трябва да съм добре подготвен", сподели Иванов при прибирането си в България.

В Будапеща той направи три плувания под 1:56 минути, а в сериите постави нов рекорд на България с 1.55:55.

Иванов стана едва четвъртият българин класирал се сред осемте най-добри в плуването. Преди него това постига щафетата 4 по 100 м свободен стил от Колумбия през 1975 година, Денислав Калчев в Рим през 1994 г. (100 м бътерфлай) и Михаил Александров в Мелбърн 2007 (100 м бруст).

Плувецът обясни пред БиТиВи, че преди време е имал колебания дали иска да се занимава с плуване, но мнението на баща му, който е бивш състезател е натежало.

"Около 10-годишен имах колебание дали да заложа на плуването или футбола. С моите родители преценихме, че имам по-голям шанс да се развия в плуването и така се насочих", каза Иванов.

Според рекордьора на България плуването е скучен спорт, заради това, че няма разнообразие в подготовката.

"Постоянно правиш едно и също, но трябва да се примириш, че това се налага за да вървиш напред. Два пъти на ден съм в басейна, тренирам и извън него – т.нар. суха тренировка и също за сила. Имам свободно време единствено в четвъртък и неделя следобед", добави плувецът.

В момента Иванов обсъжда оферти от университети в САЩ, където да продължи образованието си. Плувецът обаче не мисли да се състезава за Америка.

Дневник