Русия ще направи всичко възможно да отмени санкцията на местната атлетика, която Международната федерация (IAAF) наложи през 2015 г. Президентът на руската федерация Дмитрий Шляхтин ще пътува до Лондон, където ще бъде изслушан от специална комисия.

Той трябва да изнесе реч в четвъртък, ден преди началото на световното първенство по лека атлетика в английската столица. Руската атлетика беше изхвърлена от международни състезания, след като независима комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) представи доклад за мащабна схема за допингиране на състезатели.

Руският вицепремиер Виталий Мутко подкрепя мерките на Шляхтин, но въпреки това не е оптимист за крайния изход. Според него Конгресът на IAAF няма да помилва Русия, въпреки че вече допусна 19 атлети да се състезават под неутрален флаг в Лондон.

"Шляхтин ще бъде изслушан, но ще видим какво ще реши IAAF. Възможно е наказанието да остане, а дори и да бъде удължено", заяви Мутко, цитиран от агенция ТАСС.

Руската антидопингова агенция (RUSADA) все още е считана за нелегитимна от WADA, въпреки че в последните месеци получи разрешение да поднови тестове на атлетите, но под специален надзор.

Дневник