Григор Димитров се задържа в първата десятка на световната ранглиста само две седмици. Българският тенисист, който се завърна сред първите 10 след доброто си представяне на "Уимбълдън", от началото на тази седмица е №11.

Причината е промяната в календара на ATP, както и почивката, която Димитров си взе след участието в Лондон. През миналата година турнирът в Канада, на който българинът достигна до четвъртфинал се състоя между 25 и 31 юли, а сега Димитров не спечели никакви точки в този период.

Спадът му в ранглистата се дължи и на скокът на Александър Зверев. Германецът се изкачва с три места – от 11-то до осмо и по този начин праща Димитров извън Топ 10. 

При добро представяне на започващия днес турнир във Вашингтон от сериите ATP 500, българският тенисист може да промени класирането си. Между осмо място, което заема Зверев (3150 т.) и 11-ото на Димитров (3070) разликата е само 80 точки.

Водач в световната ранглиста остава Анди Мъри със 7750 точки, пред Рафаел Надал (7465) и Роджър Федерер (6545). Новак Джокович, който обяви, че ще почива до началото на 2018 г. вече е пети в света. Сърбинът е изпреварен от Станислас Вавринка.

Пред българина се намират още Кей Нишикори с 3140 и Милош Раонич 3130 точки. Любопитното е, че двамата, заедно с Димитров и Зверев са сред фаворитите за турнира във Вашингтон.

Зверев е сред потенциалните съперници на Димитров на четвъртфиналите, а Нишикори, който е втори поставен – на полуфинал. Милош Раонич е поставен трети в турнира и може да се срещне с Григор Димитров единствено на финал.

Българският тенисист започва директно от втори кръг. Негов съперник ще бъде победителят от мача между Хьон Чун (Южна Корея) - Кайл Едмънд (Великобритания).

Дневник