Лос Анджелис официално поиска да приеме олимпийските игри през 2028 г. С това беше отворена широко вратата за провеждането на игрите през 2024 г. в Париж.

Двата града останаха единствените желаещи да организират най-големия спортен форум през 2024 г., след като Будапеща, Хамбург, Бостън и Рим се отказаха от кандидатурите си. Очакванията бяха Париж и Лос Анджелис да получат домакинствата един след друг след игрите в Токио 2020, като потвърждението вече изглежда формалност.

"Горд съм да обявя, че олимпийските игри се завръщат обратно в САЩ", каза кметът на Лос Анджелис Ерик Грасети пред медиите.

"МОК приветства това решение на Лос Анджелис", заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Победителят в надпреварата за игрите през 2024 г., който вече изглежда ясен, трябва да бъде обявен на заседанието на МОК в Лима (Перу) на 13 септември.

Париж не може да участва в конкурса за 2028 г., защото ще загуби земята в Сен Дени, където се планира да бъде изградено олимпийското село.

Лос Анджелис два пъти е приемал летни олимпийски игри - през 1932 и 1984 г. Париж също очаква да организира форума за трети път след 1900 и 1924 г. За последно САЩ бяха домакини през 1996 г. в Атланта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви: "Уверен съм, че летните игри в Лос Анджелис ще са пример за олимпийския идеал и за американския дух".

До момента общо четири града - Будапеща, Бостън, Хамбург и Рим, по различни причини се отказаха от надпреварата, въпреки че заявиха участие. Това остави единствено Лос Анджелис и Париж в битката за домакинство.

Проектът Agenda 2020, включващ 40 реформи, свързани с намаляването на цената, размера и сложността на домакинства, на практика изглежда провален. Общо осем кандидатури за игрите през 2022 и 2024 г. бяха оттеглени. За зимния форум това се случи с Осло, Стокхолм, Краков и Лвов. Към тях могат да бъдат добавени Мюнхен и Сен Мориц, където се проведоха референдуми и жителите им отхвърлиха идеята.

Dnevnik.bg