Любимият десерт на повечето хора - сладоледът - често е заклеймяван по различни параграфи, особено за това колко е калоричен. Но той има и много полезни съставки и положителни качества, които го реабилитират и могат да успокоят съвестта на хората, които прекаляват с консумацията му. "Дневник" подбра научни обяснения и изследвания, които показват ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог как то да не се отрази на килограмите и обиколките.
1. Компактен източник на енергия
Не само при сладоледа, но и при всички десерти има тази характеристика, че в малко количество са концентрирани голям брой калории. Това може да се приеме и за нещо положително, защото така организмът се засища бързо без стомахът да се препълва и получава ударен прилив на енергия.
В количество от половин купичка сладолед има около 15 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини и 2 гр. протеин - това осигурява под 10% от приема на необходимата енергия за деня, и под 15% от препоръчителното количество мазнини. Според Американската здравна служба в това количество се съдържат около 137 килокалории - двойно повече отколкото в половин чаша мляко, но пък наполовина по-малко, отколкото в парче шоколадова торта. В много сладоледи обаче се ползват трансмазнини, така че това трябва да се добави към вредите.
2. Витамини и минерали
Сладоледът се прави основно от мляко, така че съдържа всички негови полезни съставки като калций и фосфор, които заздравяват костите; калий, който понижава кръвното налягане; и няколко вида витамин В и протеин, които енергизират и помагат за регенерацията на клетки в тялото. Около 10% от препоръчителното количество на витамини и минерали за деня могат да дойдат от умерено количество сладолед.
3. Истинско щастие
Угаждането от време на време е задължителна част от всеки здравословен хранителен режим, защото колкото и захар и калории да има в един сладолед, те имат благотворен ефект за нивата на хормоните на щастието в тялото. Британско проучване от 2010 г. потвърждава, че освен наслада, сладоледът носи и автентично усещане за щастие, стимулирайки директно тази част от мозъка, където то се произвежда и регистрира.
Американско изследване пък открива, че лишаването от любимите лакомства всъщност изменя начина, по който организмът реагира към тях, когато ги получи. Стресира се и става по-склонен да ги складира и натрупа, отколкото да ги обработи и използва. И обратното - консумацията на замразения десерт дори всеки ден, но в умерено количество, може изобщо да не предизвиква натрупване на излишни килограми, по начина по който се трупат когато човек си го позволява рядко, но обилно.
4. Секс и бебета
Освен костите, високото съдържание на калций и фосфор в сладоледа засилва енергията на мускулите и либидото. Освен това проучване на чикагска организия за изследване на миризмите установява, че ароматът на ванилов сладолед е най-възбуждащ за мъжете.
Друго проучване обаче доказва нещо по-сериозно - че жените, които по-често си позволяват от любимия си замразен десерт, и то пълномаслен, имат по-високи шансове за зачеване. Това установява "Харвард" в анализ на хранителните навици на над 18 хиляди жени между 24 и 42 години. При тези от тях, които ядяли пълномаслен сладолед два или повече пъти в седмицата, рискът за проблемна овулация или безплодие бил с 38% по-нисък, отколкото при тези, които си позволявали един или по-малко на седмица.
5. Бързи, смели, сръчни
Заради бързия и голям приток на енергия, който малко сладолед може да даде, той действа като стимулант за мозъка и цялото тяло. Експеримент на Университета "Киори" в Токио от миналата година показва, че хората, които ядат сладолед за закуска разбуждат ударно мозъка си и през деня са по-активни, съобразителни, с по-бързи реакции, и изобщо - сякаш по-умни.
За това имало дори физиологично обяснение - увеличение в дължината на мозчните им вълни и конкретно на алфа-вълните, които са свързани с концентрацията и способността за координацията и преценка. Учените изпробвали дали други студени храни и напитки ще имат подобен ефект, например редовния прием на ледена вода, но се оказало, че нищо друго не е толкова благоприятно за мозъка, колкото сладоледът.
Няма нищо лошо в сладоледа, когато е в умерено количество и в разумен час от деня, казва диетологът д-р Митко Ригов от "Александровска болница" за "Дневник".
Ако метаболизмът на човек работи добре, няма причина да се лишава от това удоволствие, но без да прекалява. Здравословна и безвредна за талията дозировка би била топка сладолед през ден или два, но задължително по-рано през деня, за да може да се изразходи преди лягане вечерта.
Добре е също така да се яде самостоятелно, а не като десерт след основно хранене. Например да е два часа преди или след обяда, защото иначе се получава предозиране с калории наведнъж, или просто казано - преяждане.
За супер феновете на сладоледа, които не могат да се удържат, в търговската мрежа вече има и голям избор на нискомаслени и нискокалорични разновидности, включително и без захар, подсказва специалистът.
Дневник
Коментари
Добави коментар