Канадецът Андре де Грас ще пропусне световното първенство по лека атлетика заради контузия. 22-годишният спринтьор, който беше определян за най-големия конкурент на Юсейн Болт, има разкъсване на заден бедрен мускул.

"Контузиите са част от спорта и за съжаление тази идва в най-лошия момент", заяви Де Грас, който миналата година на олимпийските игри в Рио де Жанейро спечели сребърен медал на 200 метра, бронзов на 100 метра и още един бронз в щафетата на 4х100 метра.

"През цялата година бях фокусиран единствено върху бягането на 100 метра в Лондон. Наистина се намирам във формата на живота си и нямах търпение да се изправя срещу най-добрите. Да нямам тази възможност е изключително трудно за мен, но това е реалността", каза още канадецът.

Де Грас имаше най-добрия резултат на 100 метра през 2017 г. - 9.69 метра, въпреки че беше постигнат при много силен попътен вятър - 4.5 м/сек. Очакванията са канадският спринтьор да бъде извън пистата между четири и шест седмици.

"Опитахме всичко по силите си, но той просто няма как да бъде готов за световното. За съжаление е аут от всички състезания в Лондон и на практика сезонът му приключи", каза мениджърът на лекоатлета Пол Дойл.

Дневник