Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко прекрати състезателната си кариера. Той се оттегля от спорта на 41 години след 64 победи в 69 мача на професионалния ринг и златен олимпийски медал от игрите в Атланта през 1996 г.

Последният двубой в знаменитата кариера на украинеца беше загубата с нокаут в зрелищния сблъсък с Антъни Джошуа. Оттеглянето му от бокса означава, че Кубрат Пулев ще бъде следващият съперник на действащия световен шампион.

"Постигнах всичко, за което съм мечтал. Никога не съм си представял, че ще имам толкова дълга и невероятно успешна кариера в бокса. Сега е време да започна нова кариера извън спорта", обяви Кличко.

Кличко беше абсолютен хегемон в тежката категория в рамките на едно десетилетие. Той не беше губил мач в продължение на 11 години, преди през есента на 2015 г. да допусне неочаквано поражение от Тайсън Фюри. Загубата срещу британеца сложи край на серията му от 18 поредни защити на световната титла.

Преди да се насочи към професионалния бокс, Владимир Кличко прави много успешна кариера като аматьор. Той записва 134 победи в 140 мача на аматьорския ринг, 65 от които с нокаут.

През 1993 г. украинецът става европейски шампион за младежи, година по-късно печели сребро от световното първенство за младежи, а през 1995 г. завоюва златния медал на световните игри за военни.

През 1996 г. Кличко губи финала на европейското първенство от Алексей Лезин, но няколко месеца по-късно взима реванша от руснака в полуфиналите на олимпийския турнир в Атланта по пътя към златния медал.

През ноември същата година украинският боксьор изиграва първия си двубой като професионалист, а четири години по-късно за пръв път става световен шампион. Той завоюва пояса на Световната боксова организация (WBO) с 35-ата си победа от 36 мача (срещу американеца Крис Бърд).

Кличко губи пояса през март 2003 г. след загуба от южноафриканеца Кори Сандърс, а година по-късно пропуска възможността да си я върне след поражение от американеца Ламон Брюстър. То обаче е последвано от серия от 22 поредни победи и категорична доминация при най-тежките.

Единствено обещанието, което Владимир и Виталий Кличко дават на своята майка - никога да не се изправят един срещу друг на ринга, не позволява на по-малкия от двамата братя да стане абсолютен световен шампион в тежката категория.

Кличко имаше право на реванш срещу Джошуа и мнозина очакваха украинецът да се възползва от тази опция заради впечатляващото му представяне в първия мач. Логично или не, с този двубой той спечели повече уважение и симпатии, отколкото през всичките тези години, в които доминираше в тежката категория.

Д-р Стоманен чук доказа, че дори на 41 години може да се опълчи на най-силните представители на новата генерация. Той обаче реши да се оттегли от бокса, след като за пръв път в цялата си кариера допусна две последователни загуби.

"Оттеглям се от спорта с очакване и надежда, че следващата ми кариера, която планирам и върху която работя от няколко години, ще бъде поне толкова успешна, колкото досегашната ми. Защо не и по-успешна", заяви Кличко. Той най-вероятно ще последва стъпките на своя брат Виталий и ще се насочи към политиката.

Дневник