Световното първенство по лека атлетика започва днес в Лондон. Най-голямото събитие в атлетиката се завръща на мястото, където преди пет години се проведоха олимпийските игри.

Интересът е голям, като вече са продадени близо 700 хиляди билета за десетте дни от надпреварата. Всички погледи ще са насочени към голямата звезда в спорта Юсейн Болт, за когото това е последното състезание преди оттеглянето му.

Интереса привлича и местният любимец Мо Фара, който е в сходно положение. Олимпийският шампион в бяганията на 5000 и 10 000 метра от Лондон 2012 и Рио 2016 ще прекрати кариерата си след първенството в английската столица.

Атлетиката се надява в Лондон двамата да предадат щафетата на нови звезди. Южноафриканецът Уейд ван Нийкерк, който в зрелищен финал в Рио счупи световния рекорд на 400 метра, има данните да бъде една от тях. Той може да се възползва от отсъствието на Болт в спринта на 200 метра.

Заради допинг скандала Русия остава извън първенството - така, както беше и на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Този път обаче 19 руски атлети получиха право да се състезават под неутрален флаг.

Големият ден

Световното започва на 4 август - денят, в който точно преди пет години Великобритания спечели три олимпийски титли за по-малко от час на същото място. Тогава британците нарекоха деня "Супер съботата".

Сега надеждите са, че ще бъде поставено началото на силно първенство, което да остави назад темата за скандалите и допинга и да донесе свеж полъх в атлетиката.

Една от най-големите теми е за края на кариерата на Болт. Ямаецът, който държи рекордите на 100 и 200 метра, избра да се състезава само в по-кратката дисциплина, както и в щафетата 4х100 м. Първоначалните му намерения бяха да се оттегли след Рио 2016, но промени решението си.

Този път той твърди, че връщане назад няма. И е готов да се насочи към следващите си предизвикателства с увереността, че ще остане сред най-великите в историята.

Уверен е също, че рекордите му (9,58 сек на 100 м и 19,19 сек на 200 м) скоро няма да бъдат подобрени. "Никой атлет не би си го пожелал (рекордите му да бъдат подобрени). Искам, когато децата ми са на 20 години, да им кажа: "Вижте, още съм най-добрият." В момента няма никой, който може да го направи. Може би след няколко години - 10 години, но засега рекордите ми са защитени", каза спринтьорът преди дни.

Болт посочи, че "без съмнение" той остава най-бързият в света. "В последното си бягане записах 9,95 сек, което показва, че отивам в правилната посока."

Президентът на международната федерация (IAAF) Себастиан Коу изтъкна приноса му за атлетиката. "Юсейн Болт е гениален. Той е най-добрият спринтьор за всички времена. Не мога да се сетя за друг освен Мохамед Али, който да има такова влияние в своя спорт, а също и извън него. В петък вечер в пъба може да има спорове кой е най-великият футболист или тенисист, но не и за този човек в спринта", каза Коу.

Само веднъж в седем големи финала на 100 метра Болт пропусна да спечели златото. Това стана след фаулстарта му на световното в Даегу през 2011 г. В отсъствието на Андре де Грас най-големите съперници на ямаеца за финала в събота изглеждат Крис Коулман, записал 9,82 сек през юни, Джъстин Гатлин и световният шампион от 2011 г. Йохан Блейк.

Българската следа

България ще бъде представена от малка група атлети. В последния момент в нея попадна и сребърната медалистка от скока на височина в Рио Мирела Демирева.

Тя минава през много трудности през сезона и не успя да покрие квалификационната норма от 194 см. Слабите резултати и на останалите състезателки ѝ позволиха да се включи в надпреварата в Лондон.

Ивет Лалова се насочва към поредното си голямо предизвикателство в елита на женския спринт. След емоционалното си и силно представяне на 200 м в Рио, сега тя ще се впусне на 100 и 200 м.

Скачачът Тихомир Иванов наскоро за първи път преодоля 230 см и се насочи с надежди към Лондон. С такива тръгва и талантливата Габриела Петрова, която на олимпийските игри изживя разочарование. На предишното световно в Пекин тя остана на крачка от медала, като завърши четвърта, а след това скандалът около употребата на мелдоний повлия на представянето ѝ в Рио.

Дневник