Непобеденият в 29 мача Луис Ортис е на път да обърка плановете за двубой между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев. 38-годишният кубинец е задължителен претендент за титлата на Световната боксова асоциация (WBA), която Джошуа спечели с победата над Владимир Кличко през април.

Ръководството на WBA нареди на британеца да направи защита на пояса срещу Ортис. Двете страни имат срок от 30 дни да уговорят мач. Ако това не се случи, Джошуа може да бъде принуден да оваканти титлата.

"С уведомление, изпратено на 11 януари 2017 г., замесените страни бяха информирани, че победителят от мача между Джошуа и Кличко, състоял се на 29 април, трябва да се изправи срещи Ортис в рамките на 120 дни", се казва в изявлението на WBA.

"95 дни вече изминаха и затова комисията по шампионатите нареди да се започнат преговори за мач между британския и кубинския боксьор. Двете страни са информирани, че считано от 3 август имат 30 дни да постигнат договорка", допълват от асоциацията.

Джошуа и неговият промотър Еди Хърн обаче никога не са изявявали желание за мач с Ортис. Миналата седмица от лагера на кубинеца заявиха, че британецът се страхува от подобен двубой и затова никога не е споменавал името на Ортис.

В четвъртък, след като Владимир Кличко прекрати кариерата си и се отказа възможността за реванш с Джошуа, Хърн заяви, че "почти сигурно следващият ни съперник ще е Пулев". Той дори обяви, че преговорите със "Зауерланд" вече са започнали.

Пулев е задължителен претендент за пояса на Meждународната боксова федерация (IBF) - вторият от тритe, които Джошуа притежава. През юни 27-годишният англичанин получи специално разрешение от ръководството на IBF да отложи двубоя с българина, за да направи втори мач с Кличко.

В настоящата ситуация пред световния шампион има два варианта - или да направи защита на титлата на IBF до 2 декември, или да я оваканти. Пулев пък със сигурност ще се боксира за този пояс, независимо кой ще бъде съперникът.

"Когато IBF даде зелена светлина за реванша с Кличко, беше с условието, че ако не се бием с Кличко, трябва да срещнем Пулев. Така че вече започнахме преговори с Кале Зауерланд", заяви Хърн пред Sportsmail в четвъртък.

"Трябва да решим някои финални детайли, но опциите не се променят. Мачът ще бъде в Кардиф или Лас Вегас, най-вероятно ще е в Кардиф. Вариантите за дати също остават същите - 28 октомври или 11 ноември, защото искаме Антъни да има още един мач през февруари или март следващата година", допълни промотърът на Джошуа.

Световният шампион също очаква следващият му мач да е с Пулев. "Това може да не е най-очакваният мач от феновете, но трябва да минем през него, за да стигнем до по-хубави моменти", заяви Джошуа пред Press Association Sport. Миналия месец англичанинът каза, че плановете му за 2017 г. включват само две опции - Кличко или Пулев.

От щаба на Ортис обаче твърдят, че имат предимство пред Пулев. "Ние сме следващите. Няма никакъв проблем да се бием на 11 ноември в Лас Вегас. Нашият претендент има предимство пред Пулев и те го знаят", каза мениджърът на Ортис Джей Хименес пред boxingscene.com.

Ортис не се е боксирал от декември, когато победи Дейвид Алън в Манчестър. Това беше 27-ата му победа в 29 мача, като два от двубоите му са приключили без победител. Освен че няма толкова високопрофилни победи и не предизвиква особено голям интерес (като Пулев), кубинецът все още не се е изправял срещу наистина голямо име (за разлика от Пулев).

В последните две седмици все по-усилено се заговори за потенциален двубой между Ортис и световния шампион на WBC Дионтей Уайлдър. "Луис наистина иска мач с Уайлдър. Вярваме, че е Уайлдър го иска. Той не се страхува за разлика от Джошуа. Не мисля, че Джошуа иска да се забърква с Кинг Конг", каза Хименес в края на юли.

Dnevnik.bg