"Лудогорец" ще се изправи срещу литовския "Судува" в битка за място в груповата фаза на Лига Европа. Българският първенец ще е домакин в първия двубой на 17 август, a реваншът в Мариямполе е на 24 август.

"Судува" е вторият литовки отбор, който разградчани срещат в тазгодишната си европейска кампания. Тимът на Георги Дерменджиев отстрани шампиона на страната "Жалгирис" в третия квалификционен кръг на Шампионската лига след загуба с 1:2 като гост и победа с 4:1 у дома.

"Судува" заема трето място в литовското първенство, като изостава със 17 точки от лидера "Жалгирис". През миналия сезон тимът от Мириямполе спечели бронзовите медали в шампионата и игра финал за Купата на Литва.

"Судува" прави най-доброто участие в европейските клубни турнири в своята история. По пътя към плейофите тимът, воден от Владимир Чебурин, отстрани последователно беларуския "Шахтьор" (Солигорск) (2:1, 0:0), латвийския "Лиепая" (0:1, 2:0) и швейцарския "Сион" (3:0, 1:1).

Пред този сезон литовците не бяха преминавали втория предварителен кръг.

Останалите потенциални съперници на "Лудогорец" бяха "Розенборг" (Норвегия), "Александрия" (Украйна), "Скендербеу" (Албания), "Райндорф" (Австрия) и "Вардар" (Македония).

"Лудогорец" също ще играе за пръв път в плейофната фаза на Лига Европа. Разградчани записаха едно участие в групите на втория по сила европейски турнир - през 2013/2014 г., когато влязоха директно след отпадането от "Базел" в плейофите на Шампионската лига.

Тогава отборът, воден от Стойчо Стоев, стигна до осминафиналите на надпреварата. През миналия сезон "Лудогорец" игра в 1/16-финалите на Лига Европа, след като завърши трети след "Арсенал" и ПСЖ в групата си в Шампионската лига.

Dnevnik.bg