Световното първенство по лека атлетика в Лондон започна по мечтан начин за английската публика. Още в първия финал тя беше изправена на крака, след като местният любимец Мо Фара триумфира със златото на 10 000 метра.

Британецът записа мястото си в историята с третата си световна титла в дисциплината и взе общо шесто злато от световни първенства. Следващата му цел е поредният дубъл, като за целта трябва да стъпи на върха и на 5000 м.

На тази дата преди пет години Великобритания спечели три олимпийски титли в атлетиката за по-малко от час и медиите обявиха деня за "супер събота". Сега 4 август отново донесе радост на публиката след вълнуваща надпревара в една от дългите дистанции.

Мо Фара завърши за 26:49,53 минути. Среброто заслужи Джошуа Чептегей, а бронза взе Пол Тануй.

Надпреварата се оказа много вълнуваща, като шампионът имаше голяма конкуренция. Малко преди последния завой той беше притиснат от още трима бегачи, но при излизането на финалната права Мо Фара увеличи скоростта и рязко се насочи с няколко метра напред, за да не остави съмнение в превъзходството си.

Юсейн Болт се оплака от стартовите блокчета, като заяви, че те са най-лошите, които е срещал

Другият акцент от вечерта бяха сериите в мъжкия спринт на 100 метра. Там погледите бяха насочени към последната шеста серия, където Юсейн Болт спечели бягането.

Световният шампион завърши за 10,07 сек и не остана доволен от представянето си. "Беше много зле. Не съм фен на тези стартови блокчета - те са най-лошите, които съм срещал", каза световният рекордьор. Ямаецът изрази задоволството си от топлото посрещане на публиката.

За полуфиналите се класираха и останалите фаворити, сред които и Джъстин Гатлин. Американецът, наказван заради допинг, трябваше да приеме освирквания от част от публиката. Сънародникът му Крисчън Коулман, който държи най-доброто време през сезона с 9,92 сек, се справи уверено в първата серия и я спечели с 10,01 сек.

Полуфиналите и финалът са в събота. В събота започва и българското участие на световното със сериите на 100 м при жените, където участва Ивет Лалова, и с квалификациите в тройния скок, където ще се впусне Габриела Петрова.

Дневник