Световният шампион Марк Маркес записа втора поредна победа в MotoGP и увеличи преднината си в генералното класиране на 14 точки.

Испанецът се оказа най-съобразителен в променливите условия в Гран при на Чехия, а скоростта му на пистата в Бърно беше изумителна. Успехът е още по-ценен за "Репсол Хонда", след като вторият пилот на тима Дани Педроса завърши на втора позиция.

Двамата асове на "Ямаха" Маверик Винялес и Валентино Роси останаха трети и четвърти, пред Кал Кръчлоу и Андреа Довициозо.

Състезанието започна на влажна писта, което накара пилотите да стартират с гуми за мокър асфалт. Още в началните обиколки обаче трасето започна да изсъхва много бързо, което доведе до загуба на темпо на Маркес.

Той беше изпреварен първо от Хорхе Лоренсо, а после потъна в класирането, преди Роси да поведе колоната.

Маркес обаче първи смени мотоциклета си с резервната машина, снабдена със сликове, и веднага започна да прави рекордни обиколки.

Роси се забави с решението си да влезе, а след смяната на мотора беше едва 16-и. Маркес се озова начело на колоната и имаше комфортен аванс пред съотборника си Дани Педроса.

До края двамата испанци не бяха поставени под напрежение и финишираха с двойна победа. Подиумът е 150-ти за Педроса, който става едва третият пилот с подобно постижение. Пред него са само легендите Роси и Джакомо Агостини.

Доктора си проби път до четвъртата позиция с много силно каране в края, но изрази съжаление, че е допуснал тактическа грешка.

Преди състезанието в Чехия разликата между първите четирима в световния шампионат беше едва 10 точки. Сега Маркес води с 14 пункта пред Винялес, 21 пред Довициозо и 22 пред Роси.

Следващият старт е след седмица на "Ред Бул ринг" в Шпилберг, Австрия.

Дневник