Бившата финалистка от "Ролан Гарос" Сара Ерани е уличена в употреба на допинг, съобщават медиите в Италия. 30-годишната тенисистка, която заема 98-ото място в световната ранглиста, е дала положителна проба за анастрозол.

Веществото най-често се използва при лечение на рак на гърдата. То обаче присъства в забранения списък, тъй като служи като маскиращ агент при употребата на анаболни стероиди и драстично намалява страничните ефекти, свързани с повишените нива на естроген.

Ерани ще даде извънредна пресконференция в сряда съвместно с представители на Италианската федерация по тенис. Миналата седмица игра осминафинал на турнира във Вашингтон, но тази седмица се отказа от надпреварата в Монреал.

Според "Кориере дела сера" бившата №5 в света се е провалила при извънсъстезателен тест за урина, взет в дома й в първите месеци на годината.

През 2012 г. Ерани призна, че е била лекувана от занимаващия се основно с колоездачи испански доктор Луис Гарсия дел Морал, който е работил с Ланс Армстронг. Веднага след това италианката беше предупредена от Международната федерация по тенис, че нито един играч не трябва да има общо с Дел Морал.

Същата година Ерани направи истински фурор в женския тенис. Тя стигна до №5 в световната ранглиста, като игра финала на "Ролан Гарос", полуфинал на US Open и четвъртфинал на Australian Open.

Преди 2012 г. тя никога не беше заемала по-висока позиция от №40 в света, не беше преминавала трети кръг в турнирите от Големия шлем и имаше 28 загуби в 28 мача срещу тенисистки от топ 10 преди "Ролан Гарос".

В Париж италианката победи последователно Кейси Делакуа, Мелани Оден, Ана Иванович, Светлана Кузнецова, Анжелик Кербер и Сам Стоусър, преди да отстъпи във финала срещу Мария Шарапова. Година по-късно тя стигна до полуфиналите във френската столица.

Ерани имаше и страхотни резултати на двойки в тандем с Роберта Винчи, като през 2012, 2013 и 2014 г. двете спечелиха пет титли от Големия шлем и играха общо девет финала в турнирите от голямата четворка.

През последните две години формата на италианката драстично спадна. Тя записа само три победи в десетте си мача в турнирите от Големия шлем през 2016 и 2017 г., като в последния от тях - в първия кръг на "Уимбълдън", загуби катастрофално от Цветана Пиронкова.

От началото на сезона италианката записа 19 победи и 20 загуби на сингъл и изигра само девет мача на двойки, нито един от които не беше в турнирите от Големия шлем. Най-доброто й участие беше полуфиналът в Рабат в началото на май, както и на "Ролан Гарос", където премина през квалификациите и записа четири поредни победи, преди да загуби от Кристина Младенович във втория кръг.

Дневник