Ивет Лалова завърши втора в серията си на 200 метра и без проблем се класира за полуфиналите в дисциплината на световното първенство в Лондон. Българската спринтьорка отстъпи единствено на американката Дейджа Стивънс, записвайки време 23.08 секунди.

Лалова даде втора стартова реакция 0.152 секунди и се изстреля, а след виража успя да се откъсне от Сашали Форбс от Ямайка и представителката на домакините Хилтън.

Българската звезда се цели в силно представяне именно в коронната си дисциплина. Тя използва бяганията на 100 метра, където достигна до полуфиналите, като загрявка.

"Готова съм. Загрях двигателя. Готвя се за финал на 200 метра, но всичко е въпрос и на късмет. Надявам се да съм добре и да имаме хубави условия", каза Лалова, която повече от десетилетие продължава да бъде най-елитният български лекоатлет.

В първата серия световната шампионка Дафне Схипърс без проблеми взе първото място. Тя записа време 22.63 секунди.

Холандката стартира много силно, а в последните 30-40 метра започна да се оглежда и забави. След нея се наредиха бахамката Гайтер и гъркинята Белимпасаки.

Американката Кимбърли Дънкан продължи към полуфиналите, спечелвайки втората серия с 22.74 секунди. След нея останаха Камбунджи от Швейцария и Роса от Бразилия.

Макар и да не даде всичко от себе си, Дафне Схипърс записа най-силно време в сериите - 22.63 секунди.

Най-голямата изненада беше в последната седма серия, в която от старт се отказа Тори Боуи. Шампионката на 100 метра стана поредната, която беше повалена от стомашния вирус, който върлува в някои от хотелите на атлетите.

В отсъствието на американката, последната седма серия спечели Ребека Хаасе от Германия.

Представителката на Кот д'Ивоар Мари-Жозе Та Лу бе проблем стана първа в шестата серия с време 22.70 секунди. Тя изпревари Сара Ачо от Швейцария и бахамката Антоник Страхан.

Полуфиналите са на 10 август от 22.05 ч., а битката за медалите е на 11 август от 23.50 ч.

Dnevnik.bg