"Реал" (Мадрид) защити Суперкупата на Европа, след като надделя с 2:1 над "Манчестър юнайтед". Шампионът на Испания и Европа показа, че в момента е най-добрият отбор на Стария континент и не остави съмнение в надмощието си.

Головете за испанския гранд вкараха Каземиро и Иско, а на два пъти гредите спасиха "Юнайтед". Лукаку върна един гол за англичаните, но въпреки това "Реал" доминираше.

За четвърти път в историята си клубът от Мадрид печели Суперкупата. Преди това "Реал" го стори през 2002, 2014 и 2016 г. "Манчестър юнайтед" не успя да добави втора купа от надпреварата, след тази през 1991 г. "Червените дяволи" за трети път са подгласник след 1999 и 2008 г.

Жозе Моуриньо също не успя да завоюва единствената купа, която липсва в богатата му визитка.

Треньорът на "Реал" Зинедин Зидан успя да донесе шести трофей на клуба, въпреки че води отбора само от година и половина.

След като успя да защити купата от Шампионската лига през май, сега "Реал" печели за втори път поред и Суперкупата на Европа, след като преди година го стори срещу "Севиля".

Двубоят се игра при много горещо време от над 30 градуса и голяма влажност в македонската столица, което спомогна за ниското темпо на моменти.

Зинедин Зидан очаквано остави на пейката Кристиано Роналдо, който преди два дни се присъедини към подготовката на европейските шампионите. Френският треньор заложи на двама нападатели – Бензема и Гарет Бейл, а зад тях със свободна роля беше Иско.

Жозе Моуриньо включи в титулярния състав и трите си нови попълнения – Неманя Матич, Ромелу Лукаку и Виктор Линдельоф.

Испанският клуб от началото на своя стил на игра с продължително владение на топката и агресивна преса. При всяко статично положение европейският клубен шампион стигаше до опасност пред Де Хеа.

За сметка на това "Юнайтед" прие играта дълбоко в своята половина и типично за Жозе Моуриньо се защитаваше много дълбоко, предоставяйки цялата инициатива на съперника.

В 16-ата минута "Реал" като по чудо не откри, след като Каземиро беше изпуснат при корнер. Ударът на бразилеца обаче срещна гредата.

Само две минути по-късно халфът имаше нов отличен шанс, но стреля неточно. В 24-ата минута прошка нямаше и "Реал" най-накрая откри.

Карвахал намери Каземиро в наказателното поле, който с удар от въздуха с левия крак промуши топката покрай Де Хеа – 1:0.

Повторенията обаче показаха, че в момента на паса бразилецът се намира зад защитата на "Юнайтед".

Наличието на трима играчи в центъра за "Реал" – Каземиро, Кроос и Модрич, донесе голямо предимство на тима на Зидан. Триото наложи контрол в средата на терена, като единствено Неманя Матич успяваше да окаже някаква съпротива, но срещу трима имаше проблеми.

До края на първата част "червените дяволи" нямаха чисто голово положение, а за сметка на това "Реал" пропиля друг такъв след неточно изпълнение на Бензема.

Нападателят хвърли много сили, като често се прибираше дълбоко, за да помага при отнемането на топката.

След почивката Жозе Моуриньо пусна на терена Маркъс Рашфорд вместо инертния Джеси Лингард. Този ход обаче не успя да освежи играта на "Юнайтед", защото "Реал" действаше много спокойно и с голямо самочувствие.

В 51-ата минута комбинация между Иско и Гарет Бейл остави защитниците на "Юнайтед" като замръзнали на място. Бранителите пред Давид Де Хеа само изгледаха как халфът вкарва втори гол за "Реал".

Англичаните пропуснаха още в следващата атака, като първо Навас отрази удар с глава на Погба, а при добавката Лукаку стреля много неточно.

"Реал" комбинираше много умело, придвижваше се много плавно и компактно по терена, а двойните подавания между играчите на Зидан оставаха неразгадаем ребус за английския съперник.

При една такава комбинация в 61-ата минута Бейл изскочи отдясно, но мощният му шут срещна гредата.

Само 60 секунди по-късно "Манчестър юнайтед" се върна в мача след неубедителна изява на Кейлор Навас. Костариканецът не се намеси добре след шут на Неманя Матич, сервирайки топката на Лукаку, който от пет метра не сгреши – 1:2.

До 60-ата минута "Реал" беше пълен господар на терена, като "Юнайтед" нямаше никакъв отговор на представянето на съперника си. След това обаче испанският тим отпадна физически, а влизането на Маруан Фелайни на терена още повече подсили тима на Жозе Моуриньо.

В заключителните 10 минути на терена се появи голямата звезда на "Реал" Кристиано Роналдо. Носителят на Златната топка беше бурно аплодиран от феновете и на двата отбора.

До края на двубоя "Юнайтед" опита да натисне, но срещна много организиран отбор срещу себе си, който не допусна никаква изненада.

След няколко дни английският тим започва сезона и във Висшата лига, след като приема "Уест Хем" в неделя. В същия ден "Реал" се изправя срещу "Барселона" на "Камп Ноу" в първи мач за Суперкупата на Испания.

Dnevnik.bg