Турнирите от сериите "Мастърс 1000" в Канада и Синсинати се оказаха повратен момент за Григор Димитров през миналата година. Българският тенисист се намираше в много лоша форма след кошмарната загуба от Диего Шварцман на финала в Истанбул и пристигна в Торонто с осем загуби в последните си десет мача. Последваха обаче четвъртфинал на канадска земя и полуфинал в Синсинати. Те дадоха тон за добро представяне на US Open и азиатските турнири и изкачване от №40 до №17 в ранглистата в края на сезона.

Днес Димитров започва участието си в канадския мастърс, който тази година е в Монреал. Той ще се изправи срещу четвъртфиналиста от Australian Open Миша Зверев от Германия.

Двубоят е втори в програмата на втория по големина корт - Banque Nationale, и ще започне около 21.30 ч. българско време. Първият мач, който стартира в 19.30 ч., ще противопостави миналогодишния финалист в турнира Кей Нишикори и Гаел Монфис.

Димитров и Зверев ще играят за втори път помежду си. Те се срещнаха в първия кръг на турнира в Ротердам през февруари тази година, а българският тенисист спечели с 6:7 (4), 6:2, 6:4.

Зверев преодоля първия кръг в Монреал след труден успех срещу квалификанта от Словакия Норберт Гомбос - 6:4, 6:7 (5), 6:3. Димитров почиваше на старта като поставен под №7 в надпреварата.

Българският тенисист има да защитава 180 точки в Монреал и 360 точки от мастърса в Синсинати, който започва на 14 август. В момента той е №11 в световната ранглиста, като с изваждането на миналогодишния актив от канадския мастърс изостава с 240 точки от топ 10.

Освен това Димитров води здрава битка за класиране във финалите на АТП. Засега с актив от 1980 точки той заема последното място, даващо право на участие в Лондон. Близо зад него обаче са Томаш Бердих (1950 т.), Давид Гофен (1890 т.), Кей Нишикори (1885 т), Милош Раонич (1795 т.) и Пабло Кареньо Буста (1785 т.).

Добрата новина за Димитров е, че двамата най-предно класирани в ранглистата играчи в неговата половина на схемата вече не са част от турнира в Монреал - Доминик Тийм и Томаш Бердих.

Бердих се оттегли заради контузия и вместо него като "щастлив губещ" от квалификациите влезе Ернесто Ескобедо. Американецът дори спечели първия си мач - 7:6 (4), 6:4 срещу Николоз Басилашвили, и във втория кръг ще играе с Робин Хаазе от Холандия. Победителят от този двубой ще срещне Димитров или Зверев в осминафиналите.

Тийм, който беше поставен под №3 в турнира, изненадващо загуби още първата си среща. В много драматичен мач той отстъпи срещу Диего Шварцман с 4:6, 7:6 (7), 5:7. Аржентинецът спаси цели четири мачбола, преди да триумфира след 2 часа и 55 минути игра. Следващият му съперник е американецът Джаред Доналдсън.

Дневник