Българската федерация по шамхат (БФ) остана без лиценз. Комисията по лицензиране към Министерството на младежта и спорта (ММС) реши да не го поднови, след като като не беше спазен и последният ултиматум за погасяване на задължения в размер на 2.1 милиона лева.

Парите са отпуснати от държавата на БФШ в периода 2011 – 2014 г. за плащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По това време президент на двете шахматни организации беше Силвио Данаилов.

През август миналата година министерството и българската федерация по шахмат сключиха споразумение за разсрочено плащане на 476 105 лева, от които 97 718 лева лихви. БФШ обаче не е превела нито един лев от сумата.

На 27 юли тази година министерството е уведомило федерацията, че прекратява споразумението за разсрочено плащане. Междувременно е направен извънпланова проверка на инспектората към ММС, която е установила, че дължимата сума е много по-голяма, а именно 2.1 млн. лева.
Агенцията за държавна финансова инспекция и инспекторатът констатират това, което Данаилов отричаше - че тази сума е отишли в банкова сметка, която не е официалната сметка на Европейския шахматен съюз.


"Парите са преведени по сметката на компания с неясен собственик със същото наименование, а именно European Chess Union, регистрирана на адрес: 16192 Coastal Highway, Lewes Delaware, USA, а сметката, по която са преведени парите, е открита в АБАНКА – Любляна, Словения", съобщи министерството миналата седмица. По това време седалището на ЕШС е в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград.

На 1 август министерството даде едноседмичен срок на федерацията да изплати задълженията си, ако иска лицензът й да бъде подновен. До изтичането на срока на 8 август по сметките на ММС не е получен превод от БФШ.

"Независимо от горното и с оглед защитата на държавния интерес ММС е предприело мерки съобразно българското законодателство за събиране на дължимите суми", обявиха днес от министерството.

България беше изключена от ЕШС миналата есен, а наскоро Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отхвърли обжалването. В основата на отстраняването миналия септември беше отказът на БФШ да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г.

След завръщането си като министър на спорта Красен Кралев се срещна с представители на ръководствата на ЕШС и на международната федерация (ФИДЕ). Кралев обяви, че се търси вариант българските шахматисти да се състезават под собствен флаг в международните състезания, тъй като в момента могат да го правят само като неутрални спортисти.

Силвио Данаилов освободи поста си в БФШ в началото на май и на негово място дойде Иван Генов. Преди малко повече от месец Генов заяви, че новото ръководство на българската федерация е получило положителна оценка за действията си от президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. На 19 август е планирано изборно общо събрание на БФШ.

В края на май Кралев призова шахматната общественост в България да се събере и да избере по какъв път да поеме. Тогава той намекна, че БФШ ще бъде заменен от алтернативната федерация - Български шахматен съюз 1931, която миналата година внесе няколко сигнала за нередности в оглавяваната от Данаилов организация.

"Като им изтече лицензът, ще видим кой ще подаде документи да кандидатства. Тогава ще вземем решение", каза Кралев. Той обаче даде да се разбере, че няма изгледи скоро българският шахмат няма да има легитимен ръководен орган.

Дневник