"Ботев" (Пловдив) отново се оказа черна котка за "Лудогорец", отнемайки втори трофей от шампионите на България. Пловдивчани грабнаха Суперкупата след инфарктен успех с дузпи на стадион "Лазур".

В редовното време двубоят завърши 1:1 с голове на Тодор Неделев от фаул и Вандерсон. При ударите от 11-те метра плодивчани не сбъркаха нито вендъж, а още при първия изстрел за шампионите Марселиньо не успя да се разпише.

След като пловдивчани спечелиха Купата на България през май, сега тимът на Николай Киров се поздрави и с втори трофей, отново след победа над шампионите.

"Лудогорец" игра по-добре, но за пореден път мач допусна старата си слабост да пропусне голям брой чисти положения. За капак шампионите удариха и три греди.

Треньорът на "Ботев" Николай Киров заложи на ротациите и пусна някои играчи, които по-рядко получават шанс като Тони Тасев, Лазар Марин и вратарят Даниел Кайзер. Звездата на тима Тодор Неделев пък се върна след лечение на контузия.

След почивката през уикенда, която получиха титулярите на "Лудогорец", Георги Дерменджиев ги върна в стартовия състав за сблъсъка на "Лазур".

"Ботев" започна много организирано и не оставяше никакви празни пространства. В средата на терена "канарчетата" пресираха много здраво Марселиньо и на няколко пъти му отнемаха топката или го караха да греши.

В 9-ата минута вратарят на шампионите Хорхе Броун трябваше да се намесва за първи път след шут на Марин отляво. Само седем минути по-късно обаче аржентинецът беше безпомощен.

От фаул Неделев изстреля истински снаряд от около 30 метра и опъна мрежата , извеждайки "канарчетата" напред.

Попадението определено стъписа "Лудогорец" и футболистите на Георги Дерменджиев се събудиха. До края на първата част те удариха гредата три пъти.

Първо това стори Марселиньо с удар от фаул. Само минута по-късно Вандерсон стреля опасно, карайки Кайзер да се намесва, а при добавката Анисе нацели страничния стълб.

В последната минута на първата част Кешеру малко случайно също удари греда. Той подложи крак при шут на Анисе, топката заблуди Кайзер, но за негов късмет не посети мрежата му.

Случващото се на терена и големият брой пропуски изнервиха футболистите на шампионите и това доведе до много опасни сблъсъци.

При един от тях Кешеру изрита много грубо Балтанов, но се отърва само с жълт картон. След него Натанаел се сдърпа със сънародника си Бризола в един от нервните моменти в мача.

Почивката подейства по-добре на "Лудогорец" и през втората част шампионите излязоха преобразени. Те се нуждаеха само от две минути, за да изравнят резултата с точен истреля на Вандерсон.

"Лудогорец" беше далеч по-активния отбор през второто полувреме и положенията пред вратата на Даниел Кайзер следваха едно след друго. Шампионите се хвърлиха с всички сили напред, което остави и празни пространства за контраатаки.

"Ботев" обаче не успяваха да действа ефективно в редките случаи, които имаше възможност да организира контраатаки. Неделев се измори, а с това и свежите атаки за "канарчетата" секнаха.

Много изгодни положения за "Лудогорец" пропуснаха Мисиджан, Марселиньо и Кешеру, а Дерменджиев пусна от пейката козовете си Жоао Пауло и Кишада.

Единствената добра ситуация за пловдивчани беше удар с глава на Виана, който излезе в аут.

В заключителните минути футбол буквално не се игра, заради много нервни изблици и така всичко трябваше да се реши с дузпи.

При ударите от 11-те метра Марселиньо започна с грешка за "Лудогорец", а за "Ботев" точни бяха Балтанов, Виана, Генев, Бризола и Димов, което донесе успеха на пловдивчани.

Суперкупата е първа за "канарчетата" в историята. По този начин те си върнаха и за загубата в същия двубой от 2014 г., когато отстъпиха с 1:3 на "Лудогорец", отново на "Лазур".

Дневник