Айзак Маквала се възползва от шанса да се върне в битката за световната титла на 200 метра и се класира за финала в дисциплината. 30-годишният състезател от Ботсвана, който прекара 48 часа под карантина заради стомашен вирус, даде второто най-добро време в полуфиналите - 20,14 секунди.

Същият резултат постигна Джарийм Ричардс от Тринидат и Тобаго, който спечели втория полуфинал. Най-бърз в квалификациите беше американецът Айзея Йънг, който завърши пръв в серията на Маквала с време 20,12 секунди.

Два часа по-рано Маквала трябваше да излезе сам на пистата в опит да пробяга дистанцията под 20,54 секунди, за да стигне до полуфиналите. Той се справи блестящо и постигна 20,20 секунди въпреки неудобния седми коридор, дъжда над Лондон и студеното време - едва 14 градуса по Целзий.

"Благодаря на господ за това, което ми се случи. Искам да благодаря и на международната федерация (IAAF), че ми даде този шанс. Простил съм на този, който вчера не ми позволи да вляза на стадиона. Трябва да бъдеш много силен психически, за да се справиш в такава ситуация", каза пред "Евроспорт" Маквала, който заради карантината пропусна финала в по-силната си дисциплина - 400 метра. 

Световният шампион и световен рекордьор на 400 метра Уейд ван Нийкерк направи неочаквано слабо бягане и едва не отпадна в полуфиналите.

Южноафриканецът, който беше сочен за фаворит №1 и на 200 метра, финишира трети в последния полуфинал с 20,28 секунди и продължи напред по време. Той изпревари само с две стотни бронзовия медалист от Рио 2016 Кристоф Льометр от Франция.

Най-голямата изненада поднесе световният шампион на 100 метра от 2011 г. Йохан Блейк, който не успя да се класира за финала. Сребърният медалист на 200 метра от Лондон 2012 остана трети във втория полуфинал със скромните 20,52 секунди.

Блейк беше изпреварен с девет стотни от представителя на Япония Абдул Хаким Сани Браун в битката за второто място и не успя да се класира. Ямайка няма да има нито един участник във финала на дисциплината, в която доминираше категорично в последните десет години благодарение на Юсейн Болт.

Другите трима финалисти на 200 метра са турчинът Рамил Гулиев, който спечели третия полуфинал с 20,17 секунди, американецът Амир Уеб, който остана втори в тази последна серия с 20,22 секунди, както и представителят на домакините Натанийл Мичел-Блейк, който завърши трети в първия полуфинал с 20,19 секунди.

Междувременно тази вечер в Лондон бяха раздадени три комплекта медали. Американката Филис Франсис изненадващо спечели световната титла в гладкото бягане на 400 метра при жените с най-добро лично постижение в кариерата си - 49,92 секунди.

Салва Ейд Насер, която през март навърши 19 години, завоюва сребърния медал с нов национален рекорд на Бахрейн - 50,06 секунди. Защитаващата титлата си от Пекин 2015 Алсиън Филикс финишира трета с 50,08 секунди. Тя остана на повече от половин секунда от времето, с което оглавява световната ранглиста за сезона.

Голямото разочарование дойде от олимпийската шампионка в дисциплината Шоне Милър от Бахамите. Тя се движеше много добре по трасето и беше убедително начело, но изведнъж спря в последните двайсетина метра и финишира четвърта за 50,49 секунди. По всичко изглежда сребърната медалистка от Пекин 2015 е получила контузия в левия крак в края на бягането.

Норвежецът Карстен Вархолм е новият световен шампион в бягането на 400 метра с препятствия. 21-годишният състезател спечели първи медал от голям шампионат при мъжете. По-рано тази година бившият десетобоец завоюва златото в тази дисциплина на европейското за младежи до 23 години.

Ясмани Копело завърши втори и донесе първи медал на Турция от шампионата в Лондон. Той преодоля дистанцията за 48,49 секунди, като остана на 14 стотни от победителя Вархолм.

Олимпийският шампион в дисциплината Керън Клемент остана трети с време 48,52 секунди. Лидерът в световната ранглиста за 2017 г. пропусна възможността да стане първият лекоатлет в историята с три световни титли на 400 метра с препятствия.

Китайката Лидзяо Гун спечели златния медал в тласкането на гюле. 28-годишната състезателка от Китай оправда ролята си на фаворит и лидер в световната рагнлиста и стигна по категоричен начин до първата си световна титла.

Гун беше втора преди две години в Пекин, а през 2009 г. и 2013 г. остана с бронз. В Лондон тя записа 19.94 метра в най-добрия си опит и остави далеч назад унгарката Анита Мартон, която взе сребърния медал с 19.49 метра.

Американката Мишел Картър допълни почетната стълбичка с 19.14 метра. Трите медалистки бяха единствените участнички във финала, които тласнаха гюлето над 19 метра.

Дневник