Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. Българският тенисист имаше трудна задача в първия си двубой от надпреварата, но се справи след трисетова битка с Миша Зверев от Германия - 6:3, 3:6, 6:3.

Двубоят продължи 100 минути и премина през седем пробива. Димитров спечели много нервен и изпълнен с грешки първи сет. Българинът загуби втория, въпреки че в него даде само една точка за пробив на съперника. В решителната трета част обаче той беше далеч по-стабилният играч на корта и стигна до втората си победа от два мача със Зверев.

В спор за място на четвъртфиналите Димитров ще се изправи срещу холандеца Робин Хаазе, който се справи с лекота с "щастливия губещ" от квалификциите Ернесто Ескобедо - 6:4, 6:1 след 57 минути игра.

Димитров започна по-добре мача със Зверев, като даде само три точки на съперника в първите два гейма. Българският тенисист стартира с убедително подаване на 15, след което реализира и бърз пробив за 2:0.

Зверев веднага върна пробива, но веднага след това отново се пропука при свой сервис. Този път Димитров затвърди предимството си и поведе с 3:1. Световният №11 задържа аванса си до 4:2, но в седмия гейм отново допусна връщане на пробива

Представителят на Германия обаче не се възползва от възможността да изравни и за трети път загуби своето подаване. При аванс от 5:3 и сервис на разположение Димитров демонстрира спокойствие и солиден начален удар, за да сложи край на първия сет.

Във втората част двамата значително стабилизираха сервисите си и това доведе до едва две точки за пробив в целия сет. Димитров изигра кошмарен трети гейм, в който беше пробит след няколко леки грешки.

Зверев затвърди за 3:1, след което печелеше с лекота подаванията си до 5:3. В деветия гейм Димитров най-накрая се добра до шанс за връщане на пробива, но германецът се спаси и успя да изравни сетовете.Във втората част двамата значително стабилизираха сервисите си и това доведе до едва две точки за пробив в целия сет. Димитров изигра кошмарен трети гейм, в който беше пробит след няколко леки грешки.

Зверев затвърди за 3:1, след което печелеше с лекота подаванията си до 5:3. В деветия гейм Димитров най-накрая се добра до шанс за връщане на пробива, но германецът се спаси и успя да изравни сетовете.

В решителната трета част българският тенисист заигра доста по-стабилно, спечели 20 от 29-те разиграни точки в подаванията си и не даде нито един шанс за пробив на съперника.

Зверев също беше убедителен в сервис геймовете си, но допусна изключително нелеп пробив в шестия гейм след четири поредни двойни грешки. Това се оказа достатъчно за Димитров, за да стигне до крайния успех в двубоя.

Димитров завърши мача с 61% вкаран първи сервис, записа седем двойни грешки при шест аса и не успя да спаси нито едната от трите точки за пробив, които се откриха пред Зверев.

Представителят на Германия обаче беше още по-колеблив. Той вкара само 54% от първите си сервиси, пласира един ас при шест двойни грешки и се пропука четири пъти при седемте шанса за пробив, които имаше Димитров.

За българинът това е втори успех в Монреал, след като във вторник стартира с успех и в надпреварата на двойки, където си партнира с Хуан Мартин дел Потро. Двамата надиграха убедително Раян Харисън и Майкъл Винъс и сега им предстои сблъсък с легендите в карето Боб и Майк Брайън.

С победа стартира и рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер. Шампионът от Australian Open и "Уимбълдън" се справи по безапелационен начин с участващия с "уайлд кард" Питър Полански от Канада - 6:2, 6:1 за едва 53 минути.

В най-интригуващия сблъсък от началото на турнира Гаел Монфис направи изумителен обрат срещу поставения под №5 Кей Нишикори. Французинът постигна много драматична победа над японеца с 6:7 (4), 7:5, 7:6 (6) след 2 часа и 41 минути игра.

Монфис изглеждаше напълно обречен при сет пасив и 2:5 във втория. Ситуацията за него отново стана на пръв поглед безнадеждна, след като изостана с 2:6 в решителния тайбрек на третата част. Французинът обаче спаси четири последователни мачбола и със серия от осем поредни точки стигна до победата.

В осминафиналите Монфис ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут, а Федерер ще срещне друг испанец - Давид Ферер. Победителите от тези два мача ще играят един срещу друг в спор за място във финалната четворка.

В същото време финалистът от 2009 г. Хуан Мартин дел Потро отпадна от надпреварата. Аржентинецът загуби 3:6, 6:7 (4) от участващия с "уайлд кард" Денис Шаповалов. Канадският тинейджър очаква в осминафиналите победителя от мача между поставения по №1 Рафаел Надал и Борна Чорич от Хърватия.

Дневник