Капитанът на мексиканския национален отбор Рафаел Маркес получи обвинение от правителството на САЩ за участие в наркокартел в родината си. Футболистът е сочен за една от основните личности в организацията на трафиканта Раул Флорес Ернандес.

Защитникът, който е на 38 години попадна в списъка от 21 души, уличени за връзки с една от 42-те организации за разпространение на наркотици на територията на Мексико и САЩ, съобщи Държавният департамент. Маркес веднага отрече обвиненията чрез съобщение до главния прокурор на Мексико.

Освен Маркес другата публична личност от Мексико е известният латинопевец Хулио Сесар Алварес. Изпълнителят заедно с Маркес са обвинение в близки отношения с Флорес Ернандес от дълги години.

"След дългогодишни контакти те служат като лица на организацията и сътрудници на Флорес Ернандес и неговата организация за разпространение на наркотици", се казва в официално съобщение от министерството на финансите на САЩ.

Казва се още, че всички активи на Маркес и Хулио Сесар Алварес, които са под юрисдикцията на САЩ или се контролират от хора в страната, ще бъдат замразени.

Маркес, който има 140 мача за националния отбор на Мексико и представи родината си на четири световни първества е сред най-обичаните футболисти в страната. Защитникът игра за "Монако" и "Барселона" в Европа, като спечели четири пъти титлата на Испания и два пъти Шампионската лига.

През 2015 г. Маркес се завърна в Мексико, където облече екипа на местния "Атлас".

Дневник