Звездата на колумбийското колоездене Найро Кинтана може да напусне "Мовистар", твърди "Гадзета дело Спорт". Според авторитетното италианско издание "Астана" иска да привлече Кинтана на всяка цена, за да има лидер за следващите няколко години.

Изданието твърди, че тимът от Казахстан е готов да предложи годишна заплата от 6 млн. евро на Кинтана, с което да го привлече в редиците си. Отделно "Астана" ще осигури празен чек за "Мовистар", за да може испанският състав да освободи звездата си. Кинтана има договор с тима си до края на 2018 г.

Ако подпише с тима, победителят в Джиро д'Италия 2014 г. и Обиколката на Испания от миналата година, ще стане най-скъпоплатеният колоездач в света. В момента най-висока заплата получава Петер Саган в "Бора" - 5 млн. евро.

В последните седмици обаче се появиха търкания между "Мовистар" и колумбиеца. Той не успя да вземе нито една значима победа през годината, а бащата на Кинтана обвини тима, че го е пожертвал с участието едновременно в Джирото и после "Тур дьо Франс".

Според "Гадзета дело Спорт", Кинтана е обиден на мениджмънта на "Мовистар", че не е получил разрешение да се прибере до Колумбия между двете състезания и иска да напусне.

Пазарът в колоезденето за следващия сезон ще се раздвижи сериозно, след като Алберто Контадор обяви оттеглянето си, а някои от големите звезди са с изтичащи договори.

На практика за 2018 г. е сигурно единствено къде ще кара Крис Фрум, който има договор за още три сезона със "Скай", Винченцо Нибали ("Бахрейн Мерида") и ветеранът Алехандро Валверде – обвръзан с "Мовистар" до края на 2019 г.

Фабио Ару вероятно ще напусне "Астана", като договорът му изтича. Интерес към италианеца има от "Трек", търсещ заместник на Контадор, както и от ОАЕ.

Кинтана е искан не само от "Астана", но и от "Трек". "Мовистар" пък може да се раздели с колумбиеца единствено, ако успее да привлече Микел Ланда, чийто договор със "Скай" изтича.

Дневник