Григор Димитров отпадна още в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс". Българският тенисист загуби от холандеца Робин Хаазе с 6:7 (3), 6:4, 1:6 след два часа и девет минути игра.

Димитров допусна първо поражение в третия си мач срещу Хаазе, който заема 52-ото място в световната ранглиста. Българинът беше спечелил по категоричен начин първите си два двубоя с 30-годишния холандец, но този път се представи много неубедително и закономерно загуби.

По този начин приключва участието на Димитров в Монреал, след като миналата нощ той отпадна от надпреварата на двойки, където си партнираше с Хуан Мартин дел Потро. Българинът и аржентинецът отстъпиха срещу най-успешния тандем в карето - близнаците Боб и Майк Брайън.

Димитров отново имаше големи проблеми с началния си удар, както беше и в двубоя с Миша Зверев във втория кръг. Световният №11 вкара само 52% от първите си сервиси, взе едва 18 от разиграните 45 точки при втория му сервис и допусна шест двойни грешки при 11 аса.

Въпреки че спечели по-малко точки от Хаазе на начален удар - 56 срещу 67 (62% срещу 66%), българският тенисист имаше цели десет точки за пробив в мача. Той обаче реализира едва две от тях, докато холандецът показа много по-голяма ефективност и оползотвори три от своите шест възможности да спечели подаването на съперника.

В първия сет двамата имаха по три шанса за пробив, но не се възползваха. Димитров имаше чудесна възможност да измъкне първата част, след като поведе с 40:15 в осмия гейм и получи два "скрити" сетбола. Хаазе обаче спаси подаването си благодарения на няколко добри сервиса.

В 12-ия гейм българският тенисист стигна до сетбол, но отново не се възползва след грешка от бекхенд. Така се стигна до тайбрек, в който Хаазе взе солиден аванс при 5:2 и не го изпусна до края, печелейки решителния гейм със 7:3.

В началото на втората част Димитров доминираше на корта и след няколко пропуснати възможности най-накрая проби за 3:2. Българинът веднага загуби предимството си, за да се стигне до ново равенство при 3:3.

В деветия гейм обаче световният №11 за втори път спечели подаването на съперника, за да поведе с 5:4. Този път той не допусна колебания при свой сервис и затвърди пробива, за да вкара мача в решаващ трети сет.

В началото на третата част двамата размениха по един гейм. Димитров пръв се пропука и допусна пробив за 1:2. Това доведе до тотален срив в играта на българина, който не спечели нито един гейм до края и набързо предаде сета, а с това и мача.

В спор за място на полуфиналите Хаазе ще се изправи срещу Диего Шварцман. След като в предишния кръг спаси три мачбола и елиминира поставения под №3 Доминик Тийм, борбеният аржентинец направи още едно страхотно завръщане.

Шварцман, който заема 36-ото място в ранглистата, загуби първите осем гейм в двубоя си срещу американеца Джаред Доналдсън, но направи впечатляващ обрат и спечели с 0:6, 7:5, 7:5 след 128 минути игра.

Другият четвъртфинал в долната половина ще противопостави двукратния шампион в Канада Роджър Федерер и Роберто Баутиста Агут от Испания. И двамата преминаха през много трудни мачове и обрати, за да преодолеят третият кръг.

Рекордьорът по титли от Големия шлем победи Давид Ферер с 4:6, 6:4, 6:2 за два часа игра. Баутиста Агут спаси мачбол срещу Гаел Монфис и спечели много драматичен успех с 4:6, 7:6 (5), 7:6 (2) в зрелищна битка, продължила почти три часа.

Четвъртфиналистите в горната половина ще бъде определени в двубоите Рафаел Надал срещу Денис Шаповалов, Хьон Чун срещу Адриан Манарино, Александър Зверев срещу Ник Кириос и Кевин Андерсън срещу Сам Куери.

Дневник