Рамил Гулиев е новият световен шампион в бягането на 200 метра. Роденият в Азербайджан спринтьор донесе историческо злато за Турция и попречи на Уейд ван Нийкерк да стане вторият лекоатлет в историята с дубъл на половин и една обиколка.

Южноафриканецът, който във вторник триумфира на 400 метра, остана втори тази вечер. Така той не успя да повтори легендарното постижение на Майкъл Джонсън oт световното в Гьотеборг през 1995 г.

В първия си голям шампионат Джарийм Ричардс от Тринидад и Тобаго се окичи с бронзовия медал, а след всички премеждия през последните четири дни лидерът в световната ранглиста за сезона Айзак Маквала завърши едва шести.

В изключително оспорван и интригуващ финал Гулиев триумфира с време 22.09 секунди. Ван Нийкерк и Ричардс останаха на две стотни зад шампиона, като южноафриканецът измъкна сребърния медал след фотофиниш и разлика от една хилядна.

Гулиев спечели първи медал от световно първенство в кариерата си. 27-годишният състезател е първият представител на Европа със световна титла на 200 метра от гърка Константинос Кентерис през 2001 г.

След финала той първо взе знамето на Азербайджан, след което се обгърна и с националния флаг на Турция.

Ван Нийкерк завоюва третия си медал от световно първенство след златните на 400 метра в Лондон и в Пекин през 2015 г. За 23-годишния Ричардс това е първо индивидуално отличие от голям шампионат за мъже.

Представителят на Великобритания Натанийл Мичел-Блейк завърши четвърти във финала с 20,24 секунди, а на пета позиция с 20,26 секунди се нареди шампионът на САЩ Амир Уеб.

Маквала се движеше добре до излизането от виража, но в край се срина и финишира за 20,44 секунди. Той остана много далеч от предишните си две бягания в Лондон - 20,14 и 20,20 секунди.

Тази вечер бяха раздадени още два комплекта медали - в тройния скок при мъжете и бягането на 400 метра с препятствия при жените. И двете дисциплини преминаха под тоталната доминация на САЩ.

Крисчън Тейлър влезе в историята на леката атлетика с трета световна титла в тройния скок. Олимпийският шампион от Лондон 2012 и Рио 2016 изпревари световния рекордьор в дисциплината Джонатън Едуардс, който има два златни медала от шампионати на планетата - през 1995 и 2001 г.

Тейлър защити титлата си от Пекин 2015 с най-добър опит от 17.68 метра. Той изпревари само с пет сантиметра Уил Клей, който отново не успя да се пребори със своя сънародник на голямо първенство. Бронзът остана за олимпийския шампион от Пекин 2008 и световен от Осака 2007 Нелсон Евора със 17.19 метра.

Американката Кори Картър спечели световната титла на 400 метра с препятствия. Тя триумфира по неочаквано категоричен начин, след като преодоля дистанцията за 53,07 секунди и изпревари с цели 43 стотни сънародничката си Далайла Мухамад.

Картър спечели първото си отличие от голям шампионат. Преди две години в Пекин тя отпадна в полуфиналите. Мухамад пристигна в ролята на фаворит в Лондон, след като през миналата година стана олимпийска шампионка, а през тази е лидер в световната ранглиста с 52,64 секунди. Тя обаче трябваше да се примири с втория си сребърен медал от световни първенства след Москва 2013.

Ристанана Трейси от Ямайка спечели бронзовия медал. 25-годишната хърделистка записа най-доброто бягане в кариерата си - 53,74 секунди. За нея това също е първо отличие от голямо първенство. Златната медалистка от предишните две световни първенства Зузана Хейнова от Чехия се нареди четвърта с личен рекорд за сезона - 54,20 секунди.

Дневник