Рафаел Надал пропусна възможността да се изкачи на върха в световната ранглиста за пръв път от три години насам. Носителят на 15 титли от Големия шлем отпадна още в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал след изненадващо поражение от канадския тинейджър Денис Шаповалов.

Испанският тенисист спечели убедително първия сет, но допусна обрат и отстъпи с 6:3, 4:6, 6:7 (4) след много здрава битка, продължила два часа и 46 минути. Шаповалов, който заема 143-ото място в ранглистата, показа страхотен характер в решителния трети сет и записа първи успех срещу играч от топ 10 в кариерата си.

Надал трябваше да стигне до полуфиналите, за да измести Анди Мъри от първата позиция в света. Испанецът ще има нова възможност следващата седмица, тъй като шотландецът ще пропусне и мастърса в Синсинати. В битката обаче ще се включи и Роджър Федерер, който продължава към четвъртфиналите в Монреал.

Надал стана поредният фаворит, който напуска рано надпреварата в Канада. От 16-те поставени в основната схема до четвъртфиналите достигнаха само трима - Федерер, Роберто Баутиста Агут и Александър Зверев.

Двубоят между поставения под №1 Надал и участващия с "уайлд кард" Шаповалов започна според очакванията и нищо не предвещаваше подобен развой. 31-годишният испанец беше безапелационен в първия сет, като в него спечели 100% от точките след вкаран първи сервис (11 от 11) и общо 20 от 24-те разиграни точки в подаванията му.

Той не даде нито една точка за пробив на съперника в целия сет, а в същото време реализира един от четирите шанса, до които се добра. Това се случи в най-добрия възможен момент - в деветия гейм, за да поведе с 5:4 и след това с категоричен сервис гейма да приключи първата част.

Шаповалов обаче показа, че няма никакво намерение да се предаде. Миналогодишният шампион от "Уимбълдън" при юношите реализира ранен пробив, след което го затвърди с обрат от 0:30 на свой сервис - 3:1. В шестия гейм той отново имаше възможност да спечели подаването на световния №2, но я пропусна.

Надал не само се спаси, а веднага след това върна пробива. Испанецът успя да го затвърди, за да изравни при 4:4, а в деветия гейм повее с 30:0 при сервис на Шаповалов.

Канадският тинейджър обаче показа железни нерви и обърна подаването си. Така той принуди съперника да сервира за оставане в сета при 5:4. Фаворитът се пропука и загуби сервис гейма си, а с това и втория сет.

В решаващият трети сет младият канадец продължи да впечатлява със страхотната си борбеност. Надал имаше цели шест възможности за пробив, но не успя да реализира нито една. Шаповалов нито веднъж не получи шанс да спечели подаването на съперника, но се пребори за влизане в тайбрек и го спечели със 7:4, за да постигне най-големия успех в кариерата си.

Надал завърши мача с по-добри показатели и спечели повече точки - 115 срещу 110. Испанецът обаче реализира само две от 11-те си шанса за пробив, а канадецът направи същия брой пробиви, но от шест възможности.

Шаповалов се превърна в най-младия тенисист, достигнал до четвъртфиналите в турнир от сериите "Матърс". В спор за място на полуфиналите 18-годишният канадец ще се изправи срещу Адриан Манарино от Франция, който победи корееца Хьон Чун с 6:3, 6:3.

Победителят от мача между Шаповалов и Манарино ще се бори за място на финала с Александър Зверев или Кевин Андерсон, които записаха безапелационни победи в третия кръг. Германецът надигра Ник Кириос с 6:4 6:3, а южноафриканецът даде само пет гейма на полуфиналиста от "Уимбълдън" Сам Куери - 6:4, 6:1.

Четвъртфиналите в долната половина ще противопоставят рекордьора по титли от Големи шлем Роджър Федерер срещу Роберто Баутиста Агут и Диего Шварцман срещу Робин Хаазе, който късно снощи елиминира Григор Димитров.

Дневник