Канадският тинейджър Денис Шаповалов продължава да твори история в турнира от сериите "Мастърс" в Канада. 18-годишният тенисист се класира за полуфиналите в надпреварата след обрат срещу французина Адриан Манарино.

Шампионът при юношите от миналогодишния "Уимбълдън" загуби тежко първия сет, но спечели с 2:6, 6:3, 6:4 след два часа и 25 минути игра. Той стана най-младият тенисист в историята, достигнал до полуфиналите в турнир от сериите "Мастърс".

В спор за място на финала в Монреал Шаповалов, който заема 143-ото място в световната ранглиста, ще се изправи срещу Александър Зверев. Другият полуфинал ще противопостави рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер и холандеца Робин Хаазе.

Шаповалов не беше достигал до четвъртфинал в турнирите от календара на АТП преди мастърса в Монреал. Той се включи в надпреварата с "уайлд кард" и записа впечатляваща серия от четири последователни победи, като показа изключителна борбеност и характер по пътя към финалната четворка.

Още в първия кръг канадецът извоюва много драматична победа над бразилеца Рожерио Дутра Силва с 4:6, 7:6 (8), 6:4, след като спаси цели четири мачбола. Последва страхотен успех в два сета срещу шампиона от US Open 2009 Хуан Мартин дел Потро - 6:3, 7:6 (4).

В четвъртфиналите Шаповалов се изправи срещу водача в основната схема Рафаел Надал. Носителят на 15 титли от Големия шлем се нуждаеше от две победи, за да се изкачи на първото място в световната ранглиста за пръв път от три години насам.

Канадският тинейджър обаче не позволи това да се случи. Той се наложи с 3:6, 6:4, 7:6 (4) след много здрава битка, продължила два часа и 46 минути. В решаващия трети сет младият тенисист спаси цели шест възможности за пробив и въпреки че нямаше нито една на своята сметка, се пребори за влизане в тайбрек и го спечели със 7:4, за да постигне най-големия успех в кариерата си.

Срещу Манарино Шаповалов отново трябваше да прави обрат. Канадецът стартира много лошо, допусна два пробива и изостана с 0:4. Французинът не изпусна аванса си и спечели убедително първата част, в която съперникът му допусна цели 19 непредизвикани грешки.

В началото на втория сет обаче заваля дъжд, който за кратко прекъсна двубоя. След подновяването на играта Шаповалов веднага проби за 4:2 и това се оказа повратният момент в двубоя.

Канадецът удържа аванса си, за да изравни сетовете. В началото на ретата част той изпусна пробив аванс, но стигна до втори в деветия гейм, след което при свой сервис сложи точка на спора.

"Влязох много трудно в мача. Бях изтощен от предишния мач. Рафа изстиска много от мен. Днес Адриан се справяше чудесно и играеше доста бързо в първия сет. Очевидно дъждът ми помогна. Казах си, че това може да бъде повратен момент в мача. След като пробих, увереността ми се върна", каза Шаповалов след мача.

Dnevnik.bg