Андреа Довициозо затвърди шампионските си амбиции в MotoGP с великолепна победа в състезанието за Гран при на Австрия. Пилотът на "Дукати" изпревари с 0.176 сек. лидера в световния шампионат Марк Маркес с "Хонда".

Италианецът беше поставен под голямо напрежение, но удържа крехкия си аванс, въпреки мощна атака в последния завой. Успехът е първи в историята за "Дукати" на пистата в Австрия.

Състезанието на "Ред Бул ринг" се разви изумително, като предложи голяма битка и много изпреварвания. Маркес потегли от полпозишън за трети път поред, като зад него стартираха двамата пилоти на "Дукати".

Довициозо и Хорхе Лоренсо притиснаха шампиона, а последният се изстреля напред, за да поведе колоната. Както и в предишния старт в "Бърно", Лоренсо беше много бърз в началните обиколки, като разчиташе на меки гуми. Той натрупа аванс от близо 1.5 секунди, но след това загуби темпо.

Данило Петручи от "Прамак Дукати" стартира много лошо и потъна в класирането, а малко по-късно се отказа, заради проблеми с налягането на маслово в своя мотоциклет.

Валентино Роси потегли едва от седма позиция, но заедно с Дани Педроса успя да си пробие път напред. В един момент Доктора беше най-близо до водещата тройка, притискайки Довициозо, а зад него беше съотборникът му Маверик Винялес.

И двамата пилоти на "Ямаха" обаче допуснаха грешки, които доведоха до загуба на позиции в колоната.

В края на състезанието Винялес и Роси финишираха шести и седми, като нито бяха заплашени от пилотите зад тях, нито имаха шанс да се доближат до лидерите. Машините на "Ямаха" изгубиха предимството си при ускорението, което имаха, а след състезанието Роси се оплака и от лоша работа на гумите си.

В челото имаше две отделни битки между "Хонда" и "Дукати". Маркес си оспорваше първото място с Довициозо, докато Педроса се бореше с Лоренсо, но успя да се откъсне далеч пред него. Дребничкият испанец пресече финала трети, като това е трети пореден подиум за него.

В продължение на няколко обиколки Маркес водеше пред италианския си съперник, но допусна грешка при влизането на един от завоите и по този начин сдаде лидерството.

Световният шампион пробваше различни атаки, но много опитния Довициозо контролираше отлично темпото. В последния завой имаше истинска драма, след като Дови отвори траекторията, подканвайки да бъде изпреварен и да направи контра.

Маркес обаче беше този, който опита трик, контрирайки, но пилотът на "Дукати" успя да ускори по-бързо на финалната права и да я пресече първи.

"Много съм щастлив за отбора, уикендът беше труден, но моторът беше по-силен в състезанието от предните дни. Получи се зрелищна битка, много хубава, колкото и да не е приятно Марк да бъде зад теб", каза Довициозо след финала.

Той вече има три победи през сезона, като по-рано триумфира на "Муджело" и "Барселона". Италианецът се изкачи на второ място в генералното класиране със 158 точки.

Маркес запази лидерството със 174, а Винялес вече е трети със 150. Четвърти е Роси със 141, пред Педроса – 139.

"Бях на лимита, буквално на ръба трябваше да карам постоянно. Задната ми гума вече нямаше никакъв ресурс, беше ми много трудно, но се опитах да изпреваря Дови. Състезанието обаче беше страхотно, голямо шоу се получи, винаги се опитвам да спечеля", каза Маркес, който не успя да вземе трета поредна победа след тези в Германия и Чехия.

Следващият старт за сезона е след две седмици на пистата "Силвърстоун" във Великобритания.

Dnevnik.bg