Последната надежда на България за медал от световното първенство по лека атлетика Тихомир Иванов се отказа във финала на скок височина. Контузия лиши плевенчанина от добро представяне. Tой напусна надпреварата след един неуспешен опит.

Иванов започна на стартовата височина от 220 см., но направи фаул. Веднага се видя, че българският скачач куца. Малко след това беше обявено, че 23-годишният състезател се оттегля от надпреварата.

От Българската федерация по лека атлетика съобщиха, че Иванов е получил контузия в бедрото по време на загрявката. Консултация с треньора му след първия скок във финала е довела до отказването му.

За Иванов това беше дебют на световни първенства. Той се представи много силно в квалификацията, като постигна най-добро лично постижение в кариерата си - 231 сантиметра.

Българският скача раздели четвърто място в квалификациите и беше един от шестимата състезатели, които преодоляха квалификационната норма.

Иванов беше най-постоянният и прогресиращ състезател в българския отбор този сезон. След като впечатли с класиране за финала на олимпийските игри, през 2017 г. той за пръв път достигна границата от 230 сантиметра и направи страхотен дебют в Диамантената лига с

Скачачът е единственият български лекоатлет, който постигна личен рекорд в Лондон. Освен него най-добро постижение за сезона успя да запише само Ивет Лалова в спринта на 100 метра.

С отказването на Иванов приключи българското участие в Лондон. Най-предно класиране записа сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева, която завърши седма във финала на скок височина.

Демирева и Иванов бяха единствените български лекоатлети, които стигнаха до финал в дисциплините си. Лалвоа зае девето място в бягането на 200 метра, а Иванов ще се нареди 11-и в крайното класиране на скок височина, тъй като китаецът Ю Ван не стартира.

Dnevnik.bg