САЩ спечелиха убедително класирането по медали на световното първенство по лека атлетика, а Ямайка записа най-слабото си участие от 2003 г. Американците завършиха шампионата с 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови отличия.

Щатите взеха само един златен медал в беговите дисциплини при мъжете, но той беше най-паметният на това първенство. Джъстин Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра в последното индивидуално състезание в кариерата на ямаеца и на 35 години стана най-възрастният шампион в късия спринт.

Крисчън Тейлър с третата си световна титла в тройния скок и Сам Кендрикс с първия си триумф в овчарския скок донесоха другите два златни медала за САЩ при мъжете. Жените донесоха седем от десетте титли и 13 от 30-те американски отличия.

Алисън Филикс спечели най-много медали в Лондон - два златни с щафетите на 4х100 и 4х400 метра и бронз на 400 метра. Тя вече е рекордьор по брой отличия от световни първенства по лека атлетика - 16, като изпревари Мерлин Оти (14) и Юсейн Болт (14).


С два златни медала от Лондон си тръгнаха още две американки - Тори Боуи, на 100 и 4х100 метра, и Филис Франис, на 400 и 4х400 метра. Кори Картър и Далайла Мухамад окупираха първите две места на 400 метра с препятствия, а Ема Кобърн и Кортни Фрерихс направиха историческо състезание на 3000 метра стипълчейз.

Лекоатлетите на САЩ си върнаха първото място в класирането по медали, след като преди две години в Пекин спечелиха шест титли и останаха трети зад Кения (7) и Ямайка (7). Тази година кенийците завършиха втори с пет златни и общо 11 отличия.

Илайджа Манангой и Фаит Кипьегон спечелиха титлите на 1500 метра, Хелен Обри детронира световната рекордьорка Алмаз Аяна на 5000 метра, Конселус Кипруто прибави злато от световно към олимпийската титла от Рио на 3000 метра с препятствия, а Джефри Кируи триумфира в мъжкия маратон.

Южна Африка допълни челната тройка с три златни, един сребърен и два бронзови медала. Южноафриканците бяха впечатляващи в Лондон, като спечелиха титлите на скок дължина (Луво Маньонга) и 400 метра (Уейд ван Нийкерк) при мъжете и на 800 метра (Кастер Семеня) при жените. Ван Нийкерк и Семеня спечелиха по още едно отличие - съответно сребро на 200 метра и бронз на 1500 метра.


Френските лекоатлети също впечатлиха и завоюваха три титли, като останаха четвърти заради едно сребърно отличие по-малко от южноафриканците. на 39 години Йохан Диаз спечели първа световна титла на 50 км спортно ходене, сребърният медалист от Рио 2016 Кевин Майер триумфира в десетобоя, а Пиер-Амроаз Босе грабна златото на 800 метра.

Домакините от Великобритания се наредиха на шеста позиция с два златни, три сребърни и един бронзов медал. Те спечелиха две титли по-малко, отколкото преди две години в Пекин.

Една от тях дойде неочаквано в щафетата на 4х100 метра при мъжете. С нов европейски рекорд и най-добри постижение за сезона британците спечелиха първата си титла в дисциплината след победа над фаворитите от САЩ. Щафетата на Ямайка, която нямаше загуба на голям шампионат от 2009 г., не успя да завърши заради контузия на Юсейн Болт. Това беше последното състезание в кариерата на легендарния спринтьор.

В последното първенство в легендарната си кариера Мо Фара донесе другото злато за домакините. Той спечели трета поредна световна титла на 10 000 метра и общо шести златен медал от световни първенства. 34-годишният състезател се размина за малко с безпрецедентен трети пореден дубъл, след като завърши втори на 5000 метра.


Руските лекоатлети, които трябваше да участват като независими в Лондон, спечелиха шест медала и завършиха на девето място в класирането по медали. Mарич Кучина защити световната си титла на скок височина с опит от 203 см. Дария Клишина (троен скок), Данил Лисенко (скок височина), Сергей Шубенков (110 м с препятствия), Валери Пронкин (хвърляне на чук) и Сергей Широбоков (20 км спортно ходене) спечелиха сребърни медали.

Ямайка раздели 16-ото място в крайното класиране с Холандия. Двете страни спечелиха по един златен медал - на Омар Малауд на 110 метра с препятствия и Дафне Схипъри на 200 метра, и по три сребърни отличия.

Ямайските лекоатлети не са завършвали толкова ниско в класирането от световното в Париж през 2003 г., когато бяха 24-и - без злато, с четири сребърни и два бронзови медала. От Берлин 2009 насам те неизменно бяха в челната тройка.


Освен САЩ, Южна Африка и Франция голям възход бележи Китай. След като на домашния шампионат преди две години останаха едва 11-и с една титла, а през 2013 г. бяха 24-и и без златно отличие, сега китайците се наредиха на пета позиция с два златни, три сребърни и един бронзов медал.

Със световни титли от Лондон си тръгнаха представители на 27 държави, а общо 43 страни спечелиха отличие. Сред тях oтново не беше България. Българските лекоатлети остават без отличие от 2001 г., когато Тереза Маринова спечели бронз в тройния скок.

Най-предно класиране в Лондон записа сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева - седмо място в скока на височина. Това беше един от двата български финала в Лондон. Другият беше в скока на височина при мъжете, където контузия принуди Тихомир Иванов да се оттегли от надпреварата.

Иванов е единственият български лекоатлет, който постигна личен рекорд на световното (231 см). Освен него най-добро постижение за сезона успя да запише само Ивет Лалова в спринта на 100 метра. Там тя завърши 19-а в крайното класиране, а на 200 метра остана девета, на 11 стотни от място във финала. 

Дневник