"Реал" (Мадрид) сложи едната си ръка върху Суперкупата на Испания след много ценна победа над "Барселона" с 3:1 на "Камп ноу". Европейският клубен шампион изигра нов силен мач, а Зинедин Зидан уверено води тима си към седми трофей в рамките на 20 месеца, откакто го пое.

Французинът влезе в историята, като е първият треньор на "Реал", останал непобеден като гост в Ел Класико.

Първото издание на Ел Класико за сезона традиционно беше белязано от много еоции и нерви, но и от доста спорни съдийски отсъждания.

"Реал" поведе с автогол на Жерар Пике в началото на втората част, а в 76-ата минута Меси изравни от дузпа. В края на мача, с голове на Роналдо и Марко Асенсио, "Реал" нокаутира съперника си.

Португалецът влезе като резерва и вкара, но също така получи червен картон, заради който ще пропусне реванша.

Зидан доближи "Реал" до седми трофей и за пореден път показа, че отборът му трудно може да бъде спрян, когато играе на високо ниво.

Зидан доближи "Реал" до седми трофей и за пореден път показа, че отборът му трудно може да бъде спрян, когато играе на високо ниво.


Очаквано Зинедин Зидан остави Роналдо на пейката, а в отсъствието на наказания Лука Модрич заложи на Матео Ковачич в средата на терена. Четиримата халфове на "Реал" - Каземиро, Кроос, Иско и Ковачич се справиха прекрасно и взеха превес срещу съперника.

"Барселона" търсеше отговор на въпроса как ще изглежда без Неймар, като в вляво на атаката започна Жерар Деулофеу.

Началото на срещата беше нервно, като и двата отбора се опитваха да наложат своя стил на игра. Никой не отстъпваше и това доведе до някои остри влизания, които допълнително изнервиха футболистите.

Първото масово меле беше в 20-ата минута, когато Каземиро доста грубо фаулира Лионел Меси в центъра на терена, за което получи и жълт картон. Футболистите на "Барселона" обаче искаха бразилецът да бъде изгонен.

Очаквано каталунците владееха топката в 60% от времето, но това не доведе до някакви сериозни опасности пред вратата на Кейлор Навас. Защитата на "Барселона" беше изнесена много високо по терена, на 35-ия метър, което предразположи за опасни контраатаки за "Реал".

Иско получи много свободни пространства, а когато тръгваше с топката, успяваше да слаломира между двама или трима играчи на "Барселона" преди топката да му бъде отнета.

Лионел Меси беше изтеглен доста назад, като често се връщаше около централната линия, за да организира играта на своя отбор. През първата част аржентинецът осъществи 43 докосвания, но нито едно от тях не беше в наказателното поле на "Реал" (Мадрид).

Втората част започна кошмарно за каталунците, които след 50 минути игра вече изостваха в резултата. Благодарение на големите пространства по крилата Марсело нахлу и центрира остро, а лошо пласираният Пике засече топката в собствената си мрежа, в опит да я изчисти.

Попадението тотално срина плановете на "Барселона" и играчите на Ернесто Валверде дълго време не можаха да се отърсят. Така и не се видя идеята на каталунците, които разчитаха повече на индивидуални проблясъци от страна на Меси.

Луис Суарес остана тотално изолиран, а в средата на терена Иван Ракитич, Иниеста и Бускетс бяха тотално надиграни от карето на "Реал".

Час след началото на мача на терена се появи и Кристиано Роналдо, който още повече освежи играта на своите. Носителят на Златната топка се включи с огромно желание и постоянно пресираше защитата на каталунците.

При една от първите си изяви португалецът пробва ефектна странична ножица, но неговият изстрел мина високо над целта.

В края "Барселона" заложи на тотален риск, като много от футболистите на Валверде бяха пратени в предни позиции. Струпването на голям брой играчи в противниковото поле малко стъписа мадридчани, но защитата пред Навас се справяше.

В 77-ата минута реферът Рикардо де Бургос Бенгоечея се превърна в главно действащо лице. Той отсъди много спорна дузпа за "Барселона" след театрално падане на Луис Суарес в наказателното поле.

Уругваецът се строполи, претендирайки за контакт с вратаря Навас, за което костариканският страж получи жълт картон.

Меси застана зад бялата точка и изравни резултата в 76-ат минута. Попаденито на арженентинеца прекъсна и негативната му серия от пет поредни мача срещу "Реал" на "Камп ноу", в които той не се беше разписвал.


Радостта на каталунците не трая много дълго, след като четири минути по-късно те отново бяха изоставащи в резултата. Прекалено лекомислено "Барселона" се впусна в масирани атаки и съвсем оголи тила си.

"Реал" се възползва това и в 80-ата минута успя да реализира мълниеносна контра – точно за 12 секунди мадридчани успяха да пренесат топката от собственото си наказателно поле до мрежата на Тер Щеген.

Иско намери Роналдо отляво, който напредна на скорост и с феноменален падащ лист матира вратаря на "Барселона". Португалецът изрази бурно радостта си, събличайки фланелката си.

Това му струваше скъпо, след като две минути по-късно реферът го изгони за втори жълт картон.

Роналдо нахлу в наказателното поле и след явен контакт с Юмтити падна, след като нямаше как да запази равновесие. Бенгоечея отново се намеси, отсъждайки странна симулация, с което изгони звездата на "Реал" от терена.

Роналдо ще пропусне втория мач, който е на "Сантяго Бернабеу" в четвъртък вечерта. Това беше първи червен картон за португалеца срещу "Барселона" в неговото 25-о участие в Ел Класико.


Дори и това не се отрази негативно на Кралския клуб, който в последната минута на редовното време направи победата си още по-изразителна. Марко Асенсио вкара много красив гол със силен шут от дистанция и доближи мадридчани до 10-а купа от надпреварата.

Асенсио, който е само на 21 години записа знаменито постижение. Халфът реализира попадение при дебюта си в пети различен турнир за "Реал". Преди това той го стори в първите си мачове в Ла Лига, Купата на краля, Шампионската лига и Суперкупата на Европа.

Дневник