Рафаел Надал ще се завърне на върха в мъжкия тенис следващия понеделник, след като Роджър Федерер се отказа от турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати. Седемкратният шампион в надпреварата се оттегля заради контузия.

Федерер обяви, че е прищипал нерв в гърба по време на мастърса в Монреал миналата седмица. 36-годишният швейцарец стигна до финала в Канада, където беше категорично надигран от Александър Зверев само за 68 минути.

Рекордьорът по титли от Големия шлем беше единственият, който можеше да попречи на Надал да оглави ранглистата, след като миналата седмица и настоящият номер 1 Анди Мъри обяви, че ще няма да играе в Синсинати заради контузия.

Испанецът не е бил на върха в мъжкия тенис от юли 2014 г. Той има общо 141 седмици като №1 в света, което му отрежда седмото място във вечната класация след Джон Макенроу (170), Новак Джокович (223), Джими Конърс (268), Иван Лендъл (270), Пийт Сампрас (286) и Роджър Федерер (302).

Носителят на 15 титли от Големия шлем е бил начело в световната ранглиста в три отделни периода - от август 2008 г. до юли 2009 г., от юни 2010 г. до юли 2013 г. и от октомври 2013 г. до юли 2014 г.

Досега само един тенисист в историята се е връщал на първото място след толкова дълга пауза - Андре Агаси (три години и половина).

Надал можеше да оглави ранглистата още днес, но не успя да стигне до полуфиналите в Монреал. Испанецът беше спрян още в третия кръг от канадския тинейджър Денис Шаповалов, който след страхотното представяне у дома напредна със 76 места до №67 в света.

Във виртуалната ранглиста Надал има 7475 точки, Мъри - 7150, а Федерер - 7145. Испанецът няма да защитава точки в Синсинати, а при тила ще събере 8465 точки преди US Open.

Надал е поставен под №1 в Синсинати и ще започне директно от втория кръг. Първият му съперник ще е французинът Ришар Гаске, който стартира с успех в два сета срещу австралийския квалификант Джон-Патрик Смит.

Освен Федерер от турнира се оттегли поставеният под №5 Кей Нишикори. Печеливши от това се оказаха Янко Типсаревич и Тома Фабиано. Сърбинът и италианецът загубиха в последния кръг на квалификациите, но получават възможност да влязат директно във втория кръг на основната схема.

Дневник