След тригодишно отсъствие "Ливърпул" се завръща в Шампионската лига. Тази вечер петкратният европейски шампион гостува на "Хофенхайм" в първи мач от плейофите за влизане в групите на най-силния клубен турнир.

Класирането за Шампионската лига беше голямата цел в първия пълен сезон на Юрген Клоп. За радост на феновете на мърсисайдци това най-накрая се случи. Червените трескаво очакват отново да премерят сили с най-големите отбори в Европа. Точно преди двубоите с "Хофенхайм" обаче основните мисли на всички, свързани с "Ливурпул", са насочени в друга посока - бъдещето на Филипе Коутиньо.

Бразилецът пропусна старта на сезона във Висшата лига и не отпътува за Германия. Официално обявената причина е контузия в гърба. Реалната е желанието на Коутиньо да премине в "Барселона", където за него се отваря отлична възможност след продажбата на Неймар.

"Ливърпул" обяви категорично намерение да задържи своята звезда и вече отказа две солидни оферти от каталунците. Миналата седмица мърсисайци отхвърлиха предложение на стойност 100 милиона евро, след като през юли не се съгласиха да продадат бразилеца срещу 80 милиона.

"Искаме да внесем яснота по отношение на евентуален трансфер на Филипе Коутиньо. Окончателната позиция на клуба е, че няма да бъдат разглеждани оферти за Филипе и той ще остане играч на "Ливърпул", когато затвори трансферният прозорец", обяви ръководството на клуба в петък. 

Само няколко часа по-късно атакуващият полузащитник, който през януари подписа нов договор до лятото на 2022 г., внесе молба за трансфер. Така той ясно заяви на собствениците желанието си да напусне "Анфийлд" и да премине на "Камп ноу".

"Нищо не се е променило в последните дни - нито от едната, нито от другата страна. В момента той не е на разположение на отбора", заяви Клоп на пресконференцията преди мача с "Хонфехайм".

"Наистина разбирам, че всички се интересуват (от ситуацията с Коутиньо), но в момента аз не мисля за това. Трябва да мисля за отбора, който има тренировка след няколко минути. Винаги е било така. Работя с играчите, които имам, и не мисля за играчите, които не са на разположение - заради контузия или нещо друго", допълни германецът.

Клоп заяви, че бъдещето на Коутиньо зависи изцяло от собствениците на "Ливърпул".

"Ако собствениците кажат, че ще отхвърлят каквато и да било оферта, тогава посланието е ясно: Не искаме пари, искаме да инвестираме в състава и да имаме най-добрия отбор, защото имаме цели и мечти."

Според бившия капитан на "Ливърпул" Стивън Джерард голямото желание на Коутиньо да напусне още това лято е породено от ултиматум, който са му поставили от "Барселона". "Те са му казали сега или никога. Повечето момчета от Южна Америка мечтаят да играят за "Барса" и заради това Коутиньо е изпаднал в паника. Той си мисли, че ако не отиде там сега, никога няма да се случи", каза легендата на мърсисайдци.

Освен на Коутиньо Клоп няма да може да разчита още на Адам Лалана и Даниел Стъридж. Това вероятно ще принуди германеца да заложи на същите играчи в халфовата линия и нападението, с които стартира при равенството с "Уотфорд" в събота.

Червените имат доста сгъстена програма до края на месеца, като за 15 дни ще изиграят пет мача. В допълнение към късата скамейка отборът продължава да показва много слабости в защита, които могат да бъдат наказани от "Хонфенхайм". Германците се представиха впечатляващо в Бундеслигата през миналия сезон, бележат много голове и със сигурност могат да изненадат петкратния европейски шампион.

Мачовете в Шампионска лига днес

19.00 ч.
"Карабах" - "Копенхайм"

21.45 ч.
АПОЕЛ (Никозия) - "Славия" (Прага)
"Хонфенхайм" - "Ливърпул"
"Спортинг" (Лисабон) - "Стяуа"
"Йънг бойс" - ЦСКА (Москва)

Дневник