Григор Димитров постави класирането за финалите на АТП като цел №1 до края на сезона. Българинът никога не е участвал в заключителната битка на осемте най-добри, но тази година се намира в отлична позиция да атакува място в Лондон.

Преди турнира в Синсинати тази седмица Димитров заема последната позиция, даваща право на участие във финалите на АТП. Той е №10 в годишната ранглиста, но Новак Джокович и Стан Вавринка вече обявиха, че пропускат остатъка от сезона.

Българският тенисист има 2070 точки, като изостава с пет точки от Сам Куери, с 220 от Анди Мъри и с 835 от Марин Чилич. Зад хасковлията са Томаш Бердих (1960 т.), Давид Гофен (1900 т.), Кей Нишикори (1885 т.), Милош Раонич (1805 т.), Пабло Кареньо Буста (1795 т.) и Жо-Вилфред Цонга (1725 т.)

"Това е голямата цел в момента. Никога не съм играл в Лондон. Няколко пъти бях близо, но се разминах. Това е една от тези цели, които винаги съм искал да постигна. Ще дам всичко от себе си, както и в предишните сезони. Да знам, че съм толкова близо, ме поставя в отлична позиция, но в същото време носи и малко напрежение. Аз обаче обичам да играя под напрежение", заяви Димитров в интервю за официалния сайт на АТП.

През 2016 г. българинът стигна до полуфиналите в Синсинати, след като седмица преди това игра четвъртфинал в Торонто. Това даде старт на възхода му в края на миналия сезон, който преди двата мастърса в Северна Америка се развиваше много лошо за него. Той беше паднал до №40 в ранглистата и имаше шест загуби в последните си седем мача, когато пристигна в Канада.

"В момента се намирам в страхотна позиция. Научих много от случилото се и това е нещо, което трябва да помня. Не искам да забравям тези неща, защото точно те са ме стимулирали да играя по-добре и да бъде по-силен в трудните моменти", каза още Димитров.

В първия кръг в Синсинати той ще се изправи срещу испанеца Фелисиано Лопес. Двамата са разменили по две победи в четирите мача помежду си и по традиция правят много оспорвани двубои.

"Обичам да играя на твърди кортове. Имам добри резултати на тях. Но във всеки един кръг ще срещна много трудни опоненти и трябва да бъда готов. Трябва да остана здраво стъпил на земята, да бъда скромен, да продължа да играя играта си, всеки ден да давам 100% от себе си. Останалото ще дойде само", завърши Димитров.

Dnevnik.bg