Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Джанлуиджи Буфон са тримата финалисти в надпреварата за най-добър футболист в Европа за сезон 2016-2017, съобщи УЕФА. Победителят ще бъде обявен на 24 август, когато ще се тегли жребият за групите в Шампионската лига.

Тримата са били избрани от жури, включващо 80-те треньори на отборите, участвали в Шампионската лига и Лига Европа миналия сезон, както и 55 журналисти - по един от всяка страна, член на УЕФА. Треньорите не са имали право да гласуват за играчи от своя отбор.

Наградата на УЕФА за футболист на годината се дава на най-добрия играч на клубно ниво независимо от националността му. Значение за оценката имат представянето на състезателя във всички турнири - вътрешни първенства, евротурнири и междуконтинентални надпревари.

Роналдо изглежда фаворит за наградата, след като имаше много важна роля в силния сезон за "Реал". Мадридчани станаха първият отбор, спечелил Шампионската лига в две поредни години, а в Испания също стъпиха на върха.

Буфон се представи много силно и също беше с голяма заслуга за продължаващата хегемония на "Ювентус" в Италия. Той допринесе и за достигането до финала в Шампионската лига, където "бианконерите" отстъпиха срещу "Реал".

В челната десетка мадридчани имат още трима футболисти - Лука Модрич, Тони Кроос и Серхио Рамос. Меси е единственият представител на "Барселона".

В десетката влиза и Златан Ибрахимович, който спечели Лига Европа с "Манчестър юнайтед".

Челната десетка след третото място
4. Лука Модрич (Хърватия, "Реал")
5. Тони Кроос (Германия, "Реал")
6. Пауло Дибала (Аржентина, "Ювентус")
7. Серхио Рамос (Испания, "Реал")
8. Килиан Мбапе (Франция, "Монако")
9. Роберт Левандовски (Полша, "Байерн")
10. Златан Ибрахимович (Швеция, "Манчестър юнайтед")

Dnevnik.bg