"Лудогорец" е на прага на ново участие в групите на европейските клубни турнири, а последното препятствие пред българския шампион се казва "Судува". Скромният тим от Литва е перфектният съперник, който може да се падне в толкова отговорен сблъсък.

Въпреки непретенциозното си име и липсата на богата история в Европа, "Судува" вече обърка сметките на "Сион", "Лиепая" и "Шахтьор" (Солигорск), но "Лудогорец" е предизвикателство от друг ранг.

Победа с разлика на "Лудогорец" ще го доближи до влизане в групите и гарантиране на европейски мачове до зимата.

Българският тим за първи път ще участва в плейоф на Лига Европа, като два пъти в предходните три сезона влезе в групите на Шампионската лига, а през сезон 2013-14 попадна във втория по сила турнир, отпадайки на плейофите в Шампионската лига.

При предишното си участие в групите на Лига Европа, "Лудогорец" излезе като първи в поток с ПСВ (Айндховен), "Динамо" (Загреб) и "Черноморец" (Одеса), след това отстрани "Лацио", а на осминафиналите отстъпи пред "Валенсия".

Днес за първи път тимът ще посрещне плейофен мач от европейските турнири в Разград, след реконструкцията на сектор В на "Лудогорец арена".

Факторът Марселиньо

Безспорно най-голямото отсъствие в състава на "Лудогорец" е това на звездата Марселиньо. Бразилецът е наказан за три срещи заради червения си картон срещу "Апоел" (Беер Шева), а това е голяма загуба за шампионите.

Статистиката сочи, че когато Марселиньо не играе, "Лудогорец" няма победа в европейските турнири.

От 38 двубоя в Европа от 2012 г. насам, бразилецът е пропуснал само три. В тях "Лудогорец" има две загуби и едно равенство, като при това е вкарал само един гол.

Последният случай, в който "Лудогорец" беше без Марселиньо в двубой от европейските турнири беше през миналата есен срещу "Базел" в София, когато завърши 0:0 и не създаде нито едно голово положение.

Дневник