В отсъствието на голямата си звезда Кристиано Роналдо "Реал" (Мадрид) отново надигра и победи "Барселона", за да триумфира със Суперкупата на Испания. Мадридчани се наложиха с 2:0 на "Сантяго Бернабеу" с попадения на Марко Асенсио и Карим Бензама през първото полувреме и с общ резултат 5:1 спечелиха отличието за десети път в своята история.

Тимът на Зинедин Зидан вдигна четвърти трофей през 2017 г. след титлата в Примера дивисион, Шампионската лига и Суперкупата на Европа. Белите не бяха печелили Суперкупата на Испания, с която по традиция се дава началото на сезона в испанския футбол, от 2012 г.

Зидан направи три промени в състава спрямо първата среща. Иско, Каземиро Гарет Бейл останаха на пейката, отстъпвайки своите места на Марко Асенсио, Лука Модрич и Лукас Васкес.

Ернесто Валверде този път заложи на трима в отбрана и изнесени крайни защитници. Самуел Юмтити, Жерар Пике и Хавиер Масчерано започнаха пред Марк Андре тер Стеген, а Жорди Алба и Сержи Роберто действаха по двата фланга. Андре Гомес получи шанс да стартира в центъра до Серхио Бускетс и Иван Ракитич, а Луис Суарес и Лионел Меси на върха на атаката.

"Реал" стартира силно и имаше нужда само от четири минути, за да поведе. Aсенсио получи топката на около 25 метра от голлинията и отправи хубав изстрел с левия крак. Марк Андре тер Стеген не реагира добре, остана изненадан от траекторията и само изгледа как топката влиза във вратата.

"Барселона" имаше нужда от десетина минути, за да се отърси от ранното попадение. Гостите подобриха за известен период контрола върху топката, но почти не успяваха да сътворят опасност пред Келйор Навас.

В същото време "Реал" разиграваше на много висока скорост, разгръщаше отлично атаките си и бързо си върна надмощието на терена. В 33-ата минута страхотен изстрел на Лукас Васкес срещна гредата, но шест минути по-късно мадридчани стигнаха до още чудесен гол, който предреши крайния изход.

Марсело напредна отляво и подаде към Бензема, който с овладяването на топката елиминира Юмтити, а с второто си докосване не остави шансове на Тер Стеген. В тази ситуация "Барселона" трябваше да вкара четири безответни гола, за да вдигне трофея.

"Барселона" можеше да се върне в мача седем минути след почивката, когато Меси се откъсна очи в очи с Навас. Ударът на аржентинеца обаче срещна напречната греда. Три минути по-късно Бензема си отвори позиция в наказателното поле на каталунците и отправи мощен изстрел с левия крак, но Teр Стеген спаси.

В 57-ата минута Суарес овладя в близост до вратата на Навас, но ударът му беше блокиран. Седем минути по-късно Сержи Роберто не успя да засече много добро центриране от левия фланг към границата на вратарското поле. Малко след това и Суарес се размина за малко при центриране от свободен удар, което Навас позволи да мине над ръцете му.

В 70-ата минута гостите два пъти пропуснаха отлични възможности да намалят. Първо Сержи Роберо не успя да преодолее Навас, изведен сам срещу вратаря от Суарес. Секунди по-късно на свой уругваецът получи шанс да стреля с глава към близкия ъгъл, който беше останал непокрит. Топката обаче се отби в страничния стълб и излезе в аут.

Четири минути по-късно Меси получи късо подаване в наказателното поле, завъртя се добре и опита фалцов удар към далечния ъгъл. Топката обаче премина много далеч от вратата.

Това се оказа и последната опасност пред Навас. След като усилията на "Барселона" да върне поне един гол не дадоха резултат, в последния четвърт час "Реал" спокойно контролираше ситуацията на терена.

Дневник