Станимир Стоилов и отборът му "Астана" понесоха тежко поражение при гостуването си на "Селтик" в първи мач от плейофите за влизане в Шампионската лига. Казахстанският първенец отстъпи с 0:5 на "Паркхед" в Глазгоу.

"Астана" рухна в края на първата част, като в рамките на 10 минути пусна две попадения – Постников си вкара автогол в 32-ата, а Синлер удвои три минути преди почивката. Час след началото на двубоя Синклер се разписа още веднъж. Останалите два гола бяха дело на Форест и Грифитс.

До 30-ата минута "Астана" игра много организирано и дейсваше отлично в дефанзивен план. Българският специалист Стоилов беше подредил тима си отлично, а в началото на мача именно гостите отправиха първия точен удар.

Всичко обаче рухна в 32-ата минута, когато трима защитници позволиха Том Рогич да се разходи като на парад между тях. Капитанът Дмитри Шомко спести усилия и само изгледа как австралиецът копва топката над вратаря Мокин.

На голлинията Постников направи опит да изчисти топката, но вместо това я заби в собствената си мрежа.

Казахстанският тим опита да отговори най-вече с агресия в средата на терена, но това не даде резултат. Три минути преди почивката Ласло Клайнхайзлер сгреши елементарно връщайки топката назад, но вместо това изведе Скот Синклер сам срещу вратаря.


Бившият футболист на "Манчестър сити" без проблем вкара, удвоявайки преднината на "детелините".

В началото на второто полувреме нищо за "Астана" не се промени. Тимът на Станимир Стоилов заигра откровено грубо, но в предни позиции нямаше нито една смислена атака.

Логично в 60-ата минута шотландците стигнаха до трети гол, който окончателно уби интригата. Рогич отклони с глава топката към Синклер, а той в идентична ситуация, като тази през първата част реализира второто си попадение.


При гола обаче реферът Овидиу Хацеган реши да пусне авантаж, независимо че Рогич и Логвиненко сблъскаха главите си и останаха да лежат на терена.

Третото попадение окончателно свали гарда на гостите, които дори трудно успяваха да задържат контрол над топката, грешейки всеки трети пас.

До края на двубоя остана време за още два гола за "Селтик". В 79-ата минута се разписа Джеймс Форест, а в 88-ата точен беше Лий Грифитс.

Поражението с 0:5 е най-тежкото в историята на "Астана" в европейските турнири. Последният път, в който казахстанският тим загуби с такъв резултат беше през 2013 г. срещу "Ботев" (Пловдив), когато начело на пловдивчани беше Станимир Стоилов.

За втори пореден сезон "Астана" ще играе в групите на Лига Европа. Тимът от Казахстан не успя да повтори пробива си от сезон 2015-16, когато участва в групите на Шампионската лига.

Дневник