Когато на 4 януари миналата година застана начело на "Реал" (Мадрид), натоварен със задачата да вдигне отбора след кошмарния период под ръководството на Рафаел Бенитес, Зинедин Зидан беше посрещнат с доста скептични очаквания.

Французинът никога не беше водил професионален тим, a треньорският му опит включваше една година като помощник на Карло Анчелоти и година и половина като наставник на втория отбор на белите. През октомври 2014 г. той дори беше наказан със спиране на треньорските права, тъй като водеше "Кастиля" без необходимия лиценз.

Зидан обаче се справи по изключителен начин с най-ветровития пост във футболния свят. За по-малко от 20 месеца начело на "Реал" французинът успя да се изкачи на трето място сред най-успешните треньори в историята на най-успешния клуб.

През изминалата нощ мадридчани триумфираха със Суперкупата на Испания след още една безапелационна победа срещу големия съперник "Барселона". Тимът на Зидан спечели четвъртия си трофей за 2017 г. след титлата в Примера дивисион, Шампионската лига и Суперкупата на Европа.

Зидан вече има седем трофея като треньор на "Реал". Той се изравни с Висенте дел Боске на третото място във вечната класация. Повече отличия начело на мадридчани са печелили единствено Луис Моловни (8) и легендарният Мигел Муньос (14).

Зидан записа няколко паметни постижения. "Реал" стана първият отбор в историята, успял да защити трофея в Шампионската лига.

Maдридчани са и първите през 21 век, които печелят Суперкупата на Европа в две последователни години. За последно това беше правил "Милан" през 1989 и 1990 г.

"Реал" не беше печелил титлата в Примера дивисиона от 2012 г., а оттогава датираше и последният им триумф за Суперкупата на Испания.

А предишният път, когато отборът стана шампион на Испания и Европа в един сезон, беше преди цели 59 години.

Зидан все още не е губил нито един финал с "Реал". Отборът му е вкарал поне по едно попадение във всеки един от последните си 68 мача. Мадридчани са само на шест мача от световния рекорд за поредни мачове с отбелязан гол - на бразилския "Сантош", воден от Краля на футбола Пеле.

Дневник