Един от най-успешните испански колоездачи - Самуел Санчес, беше уличен в употреба на допинг. 39-годишният състезател е дал положителна проба за хормон на растежа. Той се е провалил при извънсъстезателна проверка на 9 август, съобщи Международният колоездачен съюз (UCI).

В събота Санчес трябваше да стартира в Обиколката на Испания. Състезателят на ВМС се готвеше за десетото си участие в домашната надпревара. Това е трети подобен случай преди началото на голяма обиколка през тази година.

Само един ден преди старта на "Джиро д’Италия" Стефано Пираци и Никола Руфони от "Бардиани" бяха спрени от участие. Двамата италианци също дадоха положителни проби за хормон на растежа и веднага след това бяха уволнени.

През юни, три дни преди началото на "Тур дьо Франс", португалецът Андре Кардосо също изгоря с допинг. Съотборникът на Алберто Контадор в "Трек-Сегафредо" беше хванат с еритропоетин.

Санчес беше едно от най-ярките имена на световното колоездене в последното десетилетие.

Той стана олимпийски шампион в общия старт на игрите в Пекин през 2008 г. и записа девет класирания в топ 10 на големите обиколки.

Испанецът зае второ място в "Тур дьо Франс" през 2010 г. след декласирането на Алберто Контадор и Денис Меншов, а година по-късно финишира пети и спечели фланелката за най-добър катерач.

През 2009 г. той завърши шести в Тура, а два месеца по-късно във Вуелтата беше много близо до първата си победа в големите обиколки, но остана втори на 55 секунди след Алхандро Валверде.

Санчес има още едно качване на подиума в Испания - трето място през 2007 г., и още четири класирания в топ 10 - шеста позиция през 2014 г., седма през 2006 г., осма през 2013 г. и десета през 2005 г.

Испанецът, който беше сред най-добрите катерачи и може би най-добрият спускач в света, има две победи в престижни многоетапни състезания - Вуелта Бургос през 2010 г. и Обиколката на Баския през 2012 г.

Досега Санчес никога не беше давал положителна допинг проба. Наказанието, което ще получи, със сигурност ще сложи край на професионалната му кариера, тъй като през февруари испанецът ще навърши 40 години.

Dnevnik.bg