Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в Синсинати след голяма победа над Хуан Мартин Дел Потро. Българският тенисист надделя с 6:3, 7:5 над бившия №4 в света за 1.40 часа.

Победата е много ценна за Димитров, който в досегашните си пет срещи с Кулата от Тандил нямаше нито една победа. Преди сблъсъка си в САЩ, за последно двамата играха на турнира в Рим, по-рано през тази година, когато Дел Потро надделя след трисетова битка.

Предишните им три мача на твърди настилки бяха в зала в Стокхолм 2016, Париж 2013 и Ротердам 2013, както и на трева в Щутгарт през миналата година.

В кариерата си Димитров имаше едва два спечелени сета срещу аржентинеца. През миналата седмица двамата бяха партньори на двойки по време на турнира в Монреал, като спечелиха един мач, но във втория кръг отпаднаха от близнаците Боб и Майк Брайън.

Българският тенисист започна вихрено и набързо поведе с 2:0, записвайки пробив още във втория гейм. Той стоеше много стабилно и поддържаше над 70% при сервиса си, за разлика от Дел Потро, който имаше проблеми с подаването си и се движеше около 50-те процента.

Единственото колебание, което Димитров допусна в първия сет беше в решителния девети сет, но с много разумни действия в дългите разигравания, той пречупи аржентинеца с 6:3.

Дел Потро направи 10 непредизвикани грешки в първия сет и това се оказа решаващо Димитров да поведе в резултата.

Всичко добро, свършено в началото на мача се обърна с пъла сила срещу Димитров във втория сет. В него ролите се размениха и Дел Потро, поведе с 3:0, пробивайки българина.

Кулата от Тандил обаче допусна първата си двойна грешка в мача при 4:2 в своя полза. Това позволи на Димитров за върне пробива, а след като сервива с нови топки и да изравни резултата.

При едно изпълнение на бекхенд аржентинецът контузи лявата си китка, а освен това започна да се движи и доста трудно по корта.

След два разменени гейма, Димитров успя да пробие подаването на съперника си при 5:5. Веднага след изиграването на този гейм, Дел Потро поиска и помощ от медицинския екип, оплаквайки се от горещото време.

Кратката пауза не се отрази на българина по никакъв начин и той успя да затвори мача със 7:5 за 1.40 часа, класирайки се на четвъртфиналите.

Дневник