Най-богатият африканец Алико Данготе изрази желанието си да купи "Арсенал", предаде британския таблоид "Дейли Мирър", цитирайки информация от сайта football.london. Нигерийският милиардер е дългогодишен фен на "артилеристите", като на няколко пъти обяви, че има интерес да вземе акции от клуба.

Данготе, който е на 60 години, притежава лично състояние, оценявано на 12.9 милиарда долара (10 млрд. паунда).

Според "Форбс", нигериецът е на 67-о място в списъка на най-богатите хора в света. Той изгражда огромна петролна рафинерия край Лагос, като след завършването на проекта за няколко милиарда е готов да отправи оферта до мажоритарния собственик на "Арсенал" Стан Крьонке.

Американският бизнесмен притежава 67% от клуба, докато 30% са собственост на Алишер Усманов. Крьонке вече отказа оферта от Усманов за своя дял на стойност 1.3 млрд. долара през лятото.

"Аз мисля, че Стан би искал да продава, стига да получи подходящата оферта. Първото нещо, което бих направил, като поема клуба е да освободя мениджъра. Арсен Венгер свърши прекрасна работа, но е време друг да заеме мястото му", каза Данготе пред "Блумбърг".

Той планира да купи и дялото на Алишер Усманов. Най-богатият руснак на няколко пъти опита да стане едноличен собственик на клуба, но не сполучи.

Арсен Венгер е начело на "Арсенал" вече 21 години, като през май подписа нов договор до 2019 г.

Дневник